Leul este singura moneda care a marcat, dupa primele trei trimestre din 2012, o scadere fata de euro si in acelasi timp cea mai mare depreciere comparativ cu dolarul american.
„Devalorizarea leului trebuie pusa in special pe seama evenimentelor de natura politica ce au avut loc in Romania in acest an (schimbari de guverne, manifestatii de strada, criza politica din vara etc). Investitorilor nu le place instabilitatea, iar daca perspectiva alegerilor parlamentare din acest an va accentua tensiunile politice si va genera manifestari abrupte, atunci este foarte probabil ca leul sa treaca semnificativ peste nivelul de 4,6 Lei pentru un euro, in lipsa unor interventii consistente prin mecanismele BNR”, a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii septembrie, leul a scazut cu 4,74% fata de dolar si cu 4,92% fata de euro. La polul opus al performantelor se situeaza forintul maghiar si zlotul polonez, care au inregistrat cresteri „pe toata linia”.

Dupa primele trei trimestre din 2012, la nivelul tarilor din UE, cele doua monede au avut cele mai mari cresteri fata de euro si s-au apreciat semnificativ inclusiv comparativ cu dolarul american. Forintul a crescut cu 8,63% fata de euro si cu 8,47% fata de moneda americana, iar zlotul cu 7,71% comparativ cu moneda unica europeana si, respectiv, cu 7,12% fata de dolar.

„Forintul a fost ajutat in acest an atat de increderea investitorilor ca guvernul de la Budapesta va incheia in cele din urma un acord financiar cu institutiile internationale, cat si de o corectie fireasca dupa deprecierea masiva de la inceputul lui 2012. In ceea ce priveste zlotul polonez, aprecierea se datoreaza increderii investitorilor in economia Poloniei si in capacitatea autoritatilor de la Varsovia si a sectorului privat polonez de a gasi solutii pentru a trece peste problemele pe care le induce criza din zona euro”, a explicat Victor Safta.

In septembrie, euro a crescut si fata de majoritatea monedelor din UE, respectiv cu 1,25% fata de coroana suedeza, 1,19% fata de leu, cu 1,13% fata de coroana ceha, cu 0,52% fata de forint si cu 0,4% comparativ cu lira sterlina.

“Ne asteptam la multa volatilitate in piata in ultimul trimestru din an, intrucat atat Europa, cat si SUA au pasi importanti de facut pana la sfarsitul anului, din punct de vedere politic si economic. Leul, la randul sau, ramane volatil, intr-un context care atrage atentia speculatorilor gata sa exploateze un semnal de depreciere. Faptul ca <<BNR vegheaza>> desigur ca tempereaza avantul”, a aratat Victor Safta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri