BCR, cea mai mare banca din Romania in functie de active, a inregistrat in trimestrul al treilea al anului o pierdere neta de 212,5 milioane lei, in scadere cu 11,3% fata de perioada aprilie-iunie, pe fondul cresterii provizoanelor de risc aferente creditelor si a scaderii veniturilor din comisioane si tranzactionare.
Astfel, dupa primele noua luni din 2012, banca raporteaza un rezultat negativ de 758,8 milioane lei, fata de un profit de 68,9 milioane lei in perioada similara a anului trecut.

Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri a totalizat 2.635,2 milioane lei (594,7 milioane euro) in primele noua luni ale anului 2012, comparativ cu 1.609,1 milioane lei in perioada similara a anului 2011, reflectand impactul performantei scazute a economiei romanesti asupra companiilor si a sectorului imobiliar.

Aceasta evolutie a provizioanelor a condus la o crestere a ratei de acoperire a creditelor neperformante la 57,2% la sfarsitul lunii septembrie 2012 comparativ cu 50,6% la finele anului 2011. Rata de acoperire a creditelor neperformante incluzand garantiile colaterale s-a mentinut la 109,9% la 30 septembrie 2012 in pofida unei reevaluari a garantiilor colaterale. Rata creditelor neperformante a fost 25,8% din portofoliul total de credite la sfarsitul lunii septembrie 2012.

Rezultatul operational din trimestrul 3 al anului 2012 (618,3 milioane lei) a crescut cu 3,8% comparativ cu profitul obtinut in T2 2012 (595,5 milioane lei) datorita gestionarii stricte a costurilor combinata cu un venit operational trimestrial mai ridicat.

"Grupul BCR livreaza primul sau trimestru in care performanta operationala s-a imbunatatit. Aceasta realizare prezinta si subliniaza angajamentul nostru de a readuce pe profit Grupul BCR in urmatorii ani. Pe langa de imbunatatirea bazei noastre de costuri, Grupul BCR se va concentra pe urmarirea sistematica a imbunatatirii capacitatilor noastre comerciale, a excelentei operationale si a calitatii activelor. Aceste masuri dedicate vor livra rezultate durabile", a declarat Tomas Spurny, CEO BCR.

Ca urmare a atentiei deosebite acordate optimizarii proceselor, cheltuielile operationale din T3 au fost reduse cu 2,8% in comparatie trimestriala, de la 388,4 milioane lei in trimestrul II al anului 2012, la 377,5 milioane lei, cel mai scazut nivel al costurilor operationale trimestriale din ultimii cinci ani.

Venitul operational din trimestrul III (995.8 milioane lei) a crescut cu 1,2% (983,9 milioane lei in trimestrul II al anului 2012), in special datorita cresterii venitului net din dobanzi, acoperit partial de o diminuare a venitului net din tranzactionare.

Venitul net din dobanzi a crescut cu 4,7% pana la 710,3 milioane lei, de la 678,5 milioane lei in trimestrul II al anului 2012, susinut de marje mai mari.

Venitul net din comisioane a ramas aproape constant (-1,2%), ajungand la 159,4 milioane lei. Rezultatul net din tranzactionare a scazut cu 12,4% in comparatie trimestriala, ajungand la 126,1 milioane lei, fata de 144 milioane lei in trimestrul II al anului 2012.

Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri din trimestrul III a totalizat 875 milioane lei, mai mult cu 5,9% fata de T2, pe seama portofoliului de credite retail, in timp ce formarea creditelor neperformante aferenta companiilor si sectorului imobiliar a incetinit intrucatva. Cerintele suplimentare de provizionare au condus la imbunatatirea ratei de acoperire a imprumuturilor neperformante pentru al treilea trimestru consecutiv.

Portofoliul de credite a continuat sa creasca in trimestrul III al anului 2012, in contextul unei cereri de credite inca redusa si al unui management al riscurilor intarit.

Volumul agregat al creditelor acordare clientilor (inainte de provizioane, IFRS) a crescut cu 3,1% fata de inceputul anului pana la valoarea de 55 miliarde lei (12.1 miliarde euro) de la 53.4 miliarde lei (12.3 miliarde euro) la finele anului 2011, in special datorita creditarii retail.

BCR si-a mentinut pozitia de lider de piata pe segmentul de creditare cu o cota de peste 21% la finele lunii septembrie 2012, si si-a consolidat pozitia de lider in creditarea imobiliara retail in euro cu o cota de aproape 30% (+1,1 pp de la inceputul anului).

Pe segmentul de creditare retail cererea de credite de consum a ramas modesta, alaturi de un declin al cererii de credite pentru microintreprinderi. Pe segmentul creditelor garantate, tendinta pietei este inca orientata in cea mai mare parte catre imprumuturile acordate prin programul ”Prima Casa 4”.

BCR ramane lider pe piata depozitelor primare (19,2 % cota de piata) atat in lei cat si in valuta. Sumele datorate clientilor s-au mentinut relativ stabile la 39,1 miliarde lei (8,6 miliarde euro) la finele lunii septembrie 2012 (-1,4% fata de finele anului 2011).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri