Faptele anchetate de DIICOT vizeaza cel mult 0,08% din sistemul bancar, in niciun caz 80% cum s-a vehiculat in media, iar din informatiile disponibile rezulta ca este vorba de un grup infractional din afara sistemului, si nu de o "caracatita a bancherilor", afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Cum sa fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Numai primele trei banci au peste 2.000 de unitati bancare. Se vorbeste de 16 unitati bancare, nu au cum sa reprezinte atat. (...) Nu e vorba de o caracatita a bancherilor, mai degraba este un grup infractional din afara bancilor", a spus guvernatorul bancii centrale, citat de Mediafax.

El a aratat ca supravegherea bancii centrale "este tare si isi face datoria", mentionand ca trebuie evitata confuzia ca Directia de Supraveghere a BNR verifica fiecare credit in parte.

"Supravegherea bancara nu da credite si nu supravegheaza creditele bucata cu bucata, si nici fraudele. Altfel, revenim la sistemul monobanca, cum era inainte de '90, daca ne dorim asa ceva", a adaugat Isarescu.

Potrivit sefului bancii centrale, in cazul prezentat de DIICOT rolul supravegherii BNR era sa se asigure daca bancile au sisteme antifrauda si daca acestea functioneaza.

"In cazul asta am inteles ca ele au functionat", a precizat Isarescu.

Seful bancii centrale este de acord insa ca astfel de evenimente sunt periculoase pentru credibilitatea sistemului, si mai ales mediatizarea excesiva a unor asemenea cazuri.

DIICOT a audiat, joi, aproximativ o suta de persoane, intre care angajati ministeriali, intr-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzand la locuintele a 50 de suspecti si la sediile societatile acestora in Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu.

In acest dosar, saptesprezece persoane au fost retinute.

Intr-un comunicat transmis joi de DIICOT se spune ca in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

In referatul cu propunerea arestarii, procurorii DIICOT spun ca gruparea Stan-Ruse, a castigat "un loc aparte" in cazuistica penala din cauza ca a reusit sa cuprinda peste 80% din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului, precum si pentru amploare si complexitate.

"Avand in vedere numarul actelor materiale duse la bun sfarsit sau executate partial, cercul relational mentionat, prejudiciul creat, cat si faptul ca prin activitatea infractionala grupul a cuprins peste 80 la suta din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului, grupul Mihai Stan - Daniel Ruse isi castiga prin amploarea sa un loc aparte in cazuistica penala", noteaza procurorii DIICOT in documentul prin care cer arestarea a 33 de persoane in acest caz.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri