BNR mizeaza ca puseul inflationist este temporar, desi cresterea preturilor este certa pana in primavara anului viitor, si prefera controlul mai ferm al lichiditatii interne comparativ cu majorarea dobanzii cheie, mai ales ca deficitul de cerere este semnificativ, a transmis miercuri Mugur Isarescu.
"Factorul care tempereaza inflatia si ne determina sa spunem ca acest puseu este temporar este deviatia PIB, adica deficitul de cerere. Atat timp cat deficitul de cerere tinde sa se accentueze inseamna ca mixul de politici, inclusiv politica monetara este tare (...) Trebuie sa avem mare grija cand ne gandim sa intarim politica monetara pentru ca suntem intr-un deficit de cerere, chiar consistent", a spus guvernatorul BNR, citat de Mediafax.

De altfel, in cursul prezentarii privind raportul asupra inflatiei, Isarescu a adus cel mai adesea in discutie problema deficitului de cerere, care tinde sa se accentueze in 2013, lasand sa se inteleaga ca in lipsa unor masuri ferme de imbunatatire a absorbtiei fondurilor europene BNR se teme de un nou an cu stagflatie.

Isarescu a declarat in luna octombrie, la Varsovia, ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Isarescu a explicat miercuri ca majorarea dobanzii, daca ar fi fost insotita de o politica laxa a lichiditatilor, "aproape ca nu ar fi avut niciun impact".

"Prima reactie normala este sa vii cu dobanzile pietei in apropierea dobanzii simbol, de refinatare, si apoi sa te gandesti la miscarea subsecventa de crestere a dobanzilor prin cresterea ratei dobanzii de politica monetara (...) Avem, nu neaparat cresterea inflatiei, ci riscul ca aceste cresteri de preturi sa duca la o deteriorare a anticipatiilor, adica o dezancorare a anticipatiilor. Pentru perioada urmatoare, prevedem pana spre martie-aprilie o inflatie anuala in jur de 5%, iar cea medie anuala ducandu-se usor spre 4%. E clar ca preturile sunt in crestere pe ambii indicatori. Ceea ce ne va determina sa luam o masura sau alta este caracterul tranzitoriu", a explicat Isarescu.

Seful BNR a aratat ca in prima sedinta de politica monetara de anul viitor nu vor putea aparea surprize din partea politicilor propuse de viitorul guvern, pentru ca Romania se afla intr-un acord de finantare cu institutiile internationale, dar pe parcursul interventiei a mentionat printre riscurile cu grad de materializare mai ridicat reformele structurale, unde Romania deja inregistreaza intarzieri considerabile.

El a aratat ca Romania a avut cea mai mare crestere la preturile alimentare din regiune, alaturi de Polonia, cu amendamentul ca in cosul de inflatie intern alimentele detin o pondere de 33%, record in cadrul UE.

BNR a revizuit in urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului tintit, concomitent cu o crestere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri