Cota unica a fost propusa pentru prima data in Romania de fostul ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, dar propunerea a fost oprita de fostul presedinte Ion Iliescu, care a fost sfatuit de actualul ministru al Finantelor Florin Georgescu ca nu este benefica politic, sustine Calin Popescu Tariceanu.
"Ideea cu cota unica de impozitare, ca sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, nu a fost prima data discutata de PNL sau in alianta Dreptate si Adevar. Ideea a fost vanturata de piata in 2003, de ministrul de finante de atunci, Mihai Tanasescu, si i-a ajuns la ureche lui Ion Iliescu, care i-a cerut o analiza presedintelui Comisiei de buget finante, Florin Georgescu", a povestit fostul premier Calin Popescu Tariceanu, sub guvernarea caruia s-a si introdus cota unica de 16%, in 2005, citat de Mediafax.

Tariceanu a spus ca Florin Georgescu a facut o analiza pentru presedintele de atunci, Ion Iliescu, adaugand ca a reusit sa vada doar ultima pagina a documentului, cea cu concluzii.

"Florin Georgescu ii spunea lui Iliescu un singur lucru: ca aceasta masura din punct de vedere economic este ok, dar nu aduce avantaje politice, adica nu aduce avantaje electoratului PSD. Sigur ca aducea avantaje si electoratului PSD. Dupa acest moment s-a renuntat la subiect", a spus Tariceanu.

In toamna anului 2003, ministrul Finantelor de atunci, Mihai Tanasescu, a propus introducerea unei cote unice de impozitare de 23% pentru toate veniturile.

In randul presei a circulat pe atunci informatia ca Ion Iliescu l-ar fi chemat la discutii pe Tanasescu chiar din sedinta de Guvern, iar dupa acel moment fostul ministru de finante a renuntat la propunere.

Cota regresiva, o solutie de compromis propusa de Nastase, nu se va aplica imediat


Introducerea impozitarii regresive, care sa pastreze cota de 16% ca nivel maxim de taxare, a fost o solutie de compromis propusa de fostul premier Adrian Nastase, dar care nu va fi implementata imediat dupa alegeri, ci atunci cand economia o va permite, spune fostul premier Calin Popescu Tariceanu.

"Aceasta a fost o tema majora de diferenta de abordare intre PNL si colegii din PSD. In momentul in care s-a facut pregatirea programului economic a fost o discutie finala in care fiecare pleda propria versiune. A fost o propunere inteleapta din partea PSD, daca nu ma insel chiar din partea fostului premier Adrian Nastase, care a zis sa lasam impozitele asa si sa introducem o cota regresiva (...) Hai sa incercam sa impozitam mai putin pe cei cu venituri mai mici", a spus senatorul liberal, prezent la o dezbatere privind pozitiile partidelor fata de masurile de crestere economica organizata de Societatea Academica din Romania.

Tariceanu a adaugat ca atat din punctul sau de vedere, cat si din partea colegilor din coalitie, cota regresiva ramane un deziderat care va fi pus in practica atunci cand economia va fi capabila sa genereze resursele necesare sa sustina aceasta masura.

"In momentul de fata, aceasta introducere a cotei regresive nu se pune in aplicare pentru perioada urmatoare de dupa alegeri. Vom discuta si vom vedea avantajele si dezavantajele si multumesc domnului Catu (Florin Catu, analist economic - n.r.) ca ne-a spus aici dezavantajele evidente care ar putea aparea", a adaugat Tariceanu.

Premierul Victor Ponta anunta in luna mai ca Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzand cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% si 16%, sistem care ar urma s? fie introdus de la 1 ianuarie 2013 daca USL va castiga alegerile din toamna.

La mijlocul lunii august, premierul afirma ca Guvernul va stabili cu expertii FMI daca poate introduce impozitul progresiv incepand cu anul viitor, mentionand ca nu crede ca ar fi bine sa fie majorata cota de 16%, deoarece ar fi un semnal negativ.

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a aratat ca trecerea la cota progresiva ar trebui sa nu afecteze veniturile bugetare, ceea ce s-ar putea realiza daca se vor propune rate de impozitare mai mari de 16%, sistemul propus de Guvernul Ponta fiind posibil doar daca se opereaza o reducere a salariilor.

Premierul Victor Ponta a declarat in luna septembrie ca va fi mentinuta cota maxima de impozitare la 16%, chiar si in conditiile introducerii unor cote de impozitare de 8% si 12% pentru persoane cu venituri reduse, in perioada 2012-2016 sau pana cand Uniunea Europeana va impune un regim de impozitare unitar.

Pe de alta parte, printre masurile anuntate de ARD in programul de guvernare figureaza si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri