Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat 17 banci cu suma de patru miliarde de lei (904 milioane euro) oferita la operatiunea repo de luni, iar cererea a fost de peste sase ori mai mare, totalizand 25,82 miliarde lei.

Aceasta este a cincea saptamana consecutiva in care banca centrala a mentinut patru miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo si, totodata, a 12-a saptamana la rand in care BNR limiteaza suma disponibila, scrie Mediafax.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Scadenta imprumuturilor de luni va fi pe 31 decembrie.

Saptamana trecuta, 12 banci au apelat la acest tip de imprumuturi, cererea fiind de aproape cinci ori mai mare, totalizand 18,94 miliarde lei.

Cresterea numarului de banci care au participat la licitatia repo de luni, 24 decembrie, poate fi explicata prin faptul ca pe piata dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana sunt peste rata dobanzii la care bancile se pot imprumuta de la BNR prin licitatia repo.

Totodata, este foarte probabil ca unele banci sa fi accesat imprumuturi de la BNR si pentru a plasa ulterior banii catre alte institutii de credit, dar la dobanzi mai ridicate.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 6,01% - 6,51% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, foarte aproape de nivelurile de vineri, de 6,03% - 6,53% pe an. Astfel, dobanzile din piata depasesc rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

Dobanzile au crescut insa, luni, in cazul plasamentelor cu scadenta la o zi, la 6,94% - 7,44% pe an, de la nivelurile de vineri, de 5,69% - 6,19% pe an. Cresterea a fost determinata de plata sumei de 3,4 miliarde lei pentru titlurile de stat emise joi de Ministerul Finantelor Publice.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 4 miliarde lei si 6 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efecte negative al acestor plafonari sunt, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante, precum si dobanzi mai ridicate practicate de banci.
Randamentele acceptate de Ministerul Finantelor au scazut in urma cu doua saptamani pentru prima oara, intrerupand trendul de crestere inceput in luna mai.

Totodata, cererea pentru obligatiunile vandute de Finante a urcat semnificativ, in conditiile in care randamentele la titlurile de stat ale Romaniei sunt peste cele emise de tarile din regiune.

Ministerul Finantelor a atras 3,4 miliarde lei la ultima licitatie din acest an, de 11 ori peste valoarea indicativa, astfel ca fondurile atrase in lei in acest an au urcat la 58,17 miliarde lei, cu 13% peste valoarea imprumutata in 2011. Finantarile in valuta au crescut cu 62%, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Deficit bugetar de 8,3 mld. de lei în primele două luni ale acestui an
Setari Cookie-uri