Economisirea a devenit tot mai importanta pentru romani in anii de criza, ceea ce s-a reflectat si in avansul puternic al soldului depozitelor in ultimii patru ani. O analiza efin.ro iti arata ce banci ofera cele mai bune dobanzi la depozitele in lei sau euro.
Soldul depozitelor persoanelor fizice a crescut in intervalul decembrie 2008-decembrie 2012 cu 39,34 miliarde lei, atingand nivelul de 122, 21 miliarde lei.

Dintre acestea, 74,79 miliarde lei reprezentau depozite in moneda nationala si 47,42 miliarde lei produse de economisire in alta valuta. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, cresterea valorii depozitelor in lei a fost de 42,76%, iar cea a produselor de economisire in valuta de 55,57% in intervalul analizat.

Totusi, din vara, soldul depozitelor a inceput sa scada, ceea ce poate sa sugereze iesiri de capital, dupa cum avertizeaza economistul Florin Citu.

Totusi, cand iei decizia de economisire, trebuie sa tii cont ca leul a cunoscut o depreciere constanta in ultimii ani, reprezentand o moneda mai volatila pentru economii decat euro.

Insa, de la inceputul acestui an moneda nationala a inregistrat o apreciere considerabila, care depinde insa atat de factori interni (politici, economici) cat si de mediul de afaceri din UE si zona euro, scrie efin.ro.

Ce maturitati prefera romanii?

Cei mai multi dintre romanii care aleg sa isi deshida un depozit orienteaza catre produse de economisire cu o durata de maxim trei luni, fapt ce reflecta increderea scazuta a acestora in volatilitatea inflatiei si a cursului de schimb, dar si in ceea ce priveste politicile de atragere a economiilor populatiei de catre bancile comerciale din tara.

Institutiile financiare au incercat timid incepand cu 2009 sa orienteze atentia deponentilor catre termene de 6 luni si chiar 12 luni prin dobanzi mai ridicate, dar fara mare succes.

Cele mai bune dobanzi la depozitele in lei si euro pe 3 luni

Cele mai mari dobanzi la depozite sunt disponibile fie in ofertele institutiilor financiare cu capital grecesc, fie in cele ale bancilor care nu au o cota de piata importanta.

In cazul bancilor grecesti, perceptia deponentilor este ca acestea sunt mai riscante (desi toate participa la sistemul de garantare al depozitelor din Romania – FGDB sau din tara bancii-mama) si atunci, pentru a atrage depozite de pe piata, acestea sunt nevoite sa plateasca o ‘prima de risc’.

Potrivit studiului efin.ro, acestea sunt cele mai bune dobanzi din piata la momentul actual la depozitele in lei pe 3 luni:



In timp ce la depozitele in euro, 6 banci isi disputa primele pozitii:



Sursa: efin.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri