Turistii continua sa se prezinte la frontiera dintre cele doua Corei, un ultim zid al Razboiului Rece intesat de posturi de observatie, ignorand "profetiile" apocaliptice ale Phenianului, unii exprimandu-si bucuria ca se afla in primul rand, relateaza AFP.
Aflata la aproximativ o ora distanta spre nordul Seulului, aceasta fasie de pamant cu o latime de patru kilometri si o lungime de 248 de kilometri, impanzita de mine antipersonal, consacra, de la sfarsitul Razboiului Coreei (1950-1953), impartirea intre Nordul comunist si Sudul capitalist.

Dincolo de ea se afla una dintre cele mai mari armate din lume (1,2 milioane de militari), dotata cu un mic arsenal nuclear si condusa de un tanar in varsta de pana in 30 de ani, Kim Jong-un, care jura sa transforme Sudul intr-un iad atomic, potrivit Mediafax.

Zeci de autocare aduc zilnic, in fata sarmei ghimpate, turisti sud-coreeni sau straini, amatori de istorie sau de senzatii tari. Ei pot observa cu binoclul Coreea de Nord, un teritoriu interzis, de unde apar, ici-colo, povesti terifiante spuse de refugiati din lagare de munca despre foamete si epurari.

Tensiunile actuale din peninsula coreeana "dau titluri groase in presa din lume", constata Shan Shan Loh, un turist malaysian. "Este entuziasmant sa iei parte si sa te afli in primul rand", spune el.

Un inginer venezuelean, Luis Andrade, un nostalgic fata de perioada in care Washingtonul si Moscova isi disputau planeta, afirma ca are sentimentul ca se afla in locul potrivit, la momentul potrivit. "Nu am fost niciodata atat de aproape de Razboiul Rece. Am fost la Berlin, dar dupa mult timp de la prabusirea Zidului. Aici este un fel de Zid al Berlinului viu", a declarat el.

Turistii autorizati sa se apropie de frontiera este necesar sa respecte anumite consemne stricte. Le este interzis, spre exemplu, sa se "amuze" in mod ostentativ. Granicerii nord-coreeni vegheaza la doar o bataie de pusca.

Nu este un context favorabil provocarii. In urma cu zece zile, Coreea de Nord s-a declarat in "stare de razboi" cu Coreea de Sud, iar marti a agitat din nou sperietoarea unui "razboi termonuclear" in peninsula.

Declaratiile sunt dramatice, dar nu poti sa ii descurajezi pe turistii veniti de la distante de sute sau mii de kilometri sa poata vedea un colt de infern.
"Nord-coreenii incearca sa sperie si sa induca o stare de nervozitate oamenilor", declara un tur-operator, potrivit caruia afluenta este aproape normala pentru sezon.

"Dintr-un grup initial de 43 de persoane, astazi avem doua anulari", spune el. "Nu ne supunem lui Kim Jong-un. Ne pastram calmul", adauga acesta.
O coada impresionanta s-a format in fata intrarii uneia dintre principalele atractii ale frontierei, un tunel de invazie secret sapat de nord-coreeni si descoperit de sud-coreeni in 1978.

Tunelul, sapat la o adancime de 75 de metri, reprezinta o bijuterie in domeniul ingineriei. Destinat aparent unui atac surpriza impotriva Seulului, galeria avea scopul sa permita accesul a aproximativ 30.000 de oameni usor inarmati pe ora.

Punctul culminant al vizitelor organizate este Panmunjom, un sat de frontiera abandonat, unde s-a semnat armistitiul din 1953, pe care Phenianul a amenintat luna trecuta ca il considera nul si neavenit.

"In cazul unui incident, pastrati-va calmul", ordona regulamentul, pe care vizitatorii sunt obligati sa il respecte pana la plecare.

La Panmunjom, ghizii sunt agenti ONU specializati in securitate. Tensiunile intre cele doua Corei din ultimele luni nu au avut efect asupra frontierei, da asigurari unul dintre ei.

"In nici un caz asupra noastra. Daca Nordul ar face ceva imporiva ONU ar fi ca si cum ar declara razboi lumii", spune el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri