Pe de alta parte, veniturile din polite de viata au scazut cu 2%, la 350 milioane de lei, pe fondul volatilitatii portofoliilor si de dificultatea atragerii de noi clienti, a declarat presedintele UNSAR, Remi Vrignaud, prezent la un eveniment de profil.

"Subscrierile UNSAR reprezinta aproximativ 90% din veniturile industriei de asigurari generale si de viata. Primul trimestru s-a incheiat cu un avans al subscrierilor de 2%, sustinut de asigurarile generale. Defalcat, politele RCA au urcat cu 7%, in timp ce pe CASCO s-a consemnat un recul de 6%, determinat de dependenta acestui segment de piata de vanzarile de masini noi, a leasingului si altor sisteme de finantare, la care se adauga imbatranirea parcului auto", a afirmat Vrignaud, citat de Mediafax.

In cazul asigurarilor facultative de locuinte, reprezentantul UNSAR a spus ca avansul primei medii a compensat scaderea cu 18% a numarului de polite in vigoare, fapt ce a condus la majorarea veniturilor cu 9%.

"Rezultatele trimestriale anunta 2013 ca fiind un an de consolidare a stabilitatii veniturilor asiguratorilor", a spus Vrignaud, care a adaugat ca piata locala a asigurarilor are un potential semnificativ de crestere, aflat insa intr-o stare latenta, care trebuie stimulat.

Citeste si:

La nivel european, potrivit datelor UNSAR, Romania ocupa penultima pozitie, inaintea Turciei, in privinta ponderii primelor subscrise in Produsul Intern Brut (PIB), care la finele anului 2012 a atins 1,34%, comparativ cu Bulgaria - 2%, Ungaria - 3,1% sau Polonia - 3,8%. La nivel Uniunii Europene, media se situa la 7,6% in 2011.

De asemenea, Romania are cea mai scazuta densitate a asigurarilor din Europa, cu 83 euro/locuitor, fata de Polonia - 400 euro/locuitor, Bulgaria - 100 euro/locuitor, Ungaria - 370 euro/locuitor sau media UE - 1.816 euro/locuitor.

Presedintele UNSAR a afirmat ca asigurarile auto vor continua sa dicteze tendintele pe piata locala, in conditiile in care aproape jumatate din veniturile asiguratorilor provin din RCA si CASCO.

UNSAR este organizatia profesionala a companiilor de asigurare, constituita in anul 1994, la initiativa a 13 asiguratori, in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international.