Romanii fac imprumuturi in speranta imbunatatirii nivelului de trai si pentru a investi in educatia copiilor, arata un studiu efectuat in perioada 12 aprilie - 6 mai 2013, pe un esantion de 1.478 de respondenti, de catre YouGov la solicitarea Provident Financial Romania.
Astfel, 35% din cei chestionati au declarat ca apeleaza la imprumuturi pentru mini-investitii in confortul vietii de familie si 22% dintre ei imprumuta pentru cheltuieli legate de educatia copiilor. 7 din 10 respondenti au spus ca rapiditatea si aspectul convenabil al produselor si serviciilor financiare oferite sunt cei mai importanti factori de care tin cont atunci cand aleg o institutie financiara.

De asemenea, 9 din 10 respondenti au declarat ca imprumuta doar sume de bani care se potrivesc situatiei lor financiare, iar 94% spun ca analizeaza atent avantajele si implicatiile contractarii unui imprumut inainte de semnarea contractului.

Principala ingrijorare pentru 62% dintre participantii la studiu este legata de presiunea cheltuielilor zilnice asupra bugetelor personale, urmata de stabilitatea locului de munca - 17% si de costurile legate de educatia copiilor - 7%. In acelasi timp, 60% dintre respondenti declara ca sunt mult mai atenti cu cheltuielile lor zilnice, iar 31% reusesc sa puna bani deoparte.

In acelasi timp, sapte din zece persoane chestionate au declarat ca le-ar fi dificil sau imposibil sa faca rost de bani pentru o nevoie urgenta, iar sase din zece nu au un cont bancar.

In ceea ce priveste evolutia economica a tarii in perioada urmatoare, jumatate dintre cei chestionati sunt fie optimisti si intrevad o crestere economica, fie considera ca lucrurile vor ramane la fel. In acelasi timp, 37% dintre cei chestionati se asteapta la o imbunatatire a situatiei lor financiare, fie ca urmare a schimbarii locului de munca, fie datorita realizarii unor venituri mai mari.

Studiul a evidentiat, totodata, si intentiile de investitie ale romanilor: 42% dintre cei chestionati isi doresc deschiderea unui fond de economii. Mai mult, o treime intentioneaza sa investeasca in fonduri private de pensii si asigurari de viata.

Cercetarea YouGov a fost desfasurata in randul clientilor din toate cele sase tari in care Provident este prezent: Romania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Mexic. Rolul sondajului este de a identifica modalitatea in care consumatorii percep climatul socio-economic si care sunt cele mai importante probleme pentru acestia.

Provident Financial Romania este o institutie financiara nebancara, parte a grupului britanic International Personal Finance (IPF). In cei 7 ani de prezenta pe piata locala, compania a investit in Romania peste 160 de milioane de euro si a contribuit la bugetul de stat cu taxe in valoare de aproape 24 de milioane de euro. Provident are acum peste 750 de angajati si colaboreaza cu peste 3.900 de agenti independenti in peste 65 de orase din intreaga tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri