Moneda nationala s-a depreciat in prima parte a sesiunii, iar Banca Nationala Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in crestere, pentru a treia zi consecutiv, la 4,4359 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din 17 iulie.
O cotatie mai ridicata fata de cea de vineri a fost anuntata pe 17 iulie, cand euro a fost la 4,4467 lei, informeaza Mediafax.

Cursul de referinta publicat vineri este cu 1,04 bani mai mare fata de cel de joi, cand a fost de 4,4255 lei/euro.

Leul a scazut vineri si in raport cu dolarul, rata de schimb urcand cu 1,42 bani, de la 3,3420 lei/dolar la 3,3562 lei/dolar.
Totodata, vineri a scazut cursul de referinta leu/franc elvetian, de la 3,5911 lei/franc la 3,5815 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cotatiile monedei nationale au deschis la 4,4150 lei/euro, iar in prima parte a zilei cursul a crescut treptat pana spre 4,44 lei/euro.

Leul a inceput sa se deprecieze inca de miercuri, sentimentul negativ din piete fiind alimentat de speculatiile legate de restrangerea programul de achizitii lunare de obligatiuni derulat de Fed, dupa publicarea unor date peste asteptari privind PIB-ul SUA in al doilea trimestru si raportul ADP privind piata fortei de munca.

Potrivit analistilor ING Bank, date economice bune inseamna mai putina nevoie pentru mentinerea stimului monetari in SUA.

"Participantii la piata asteapta publicarea datelor legate de piatta fortei de munca din SUA de astazi. Acest eveniment va determina tonul din piata si astazi, iar data fiind prognoza ING asupra datelor din SUA, credem ca acestea vor determina o depreciere a leului. Credem in continuare ca factorii locali favorizeaza leul, intrucat conditiile de lichiditate ar trebui sa sustina pe termen scurt avansurile titlurilor de stat in lei", potrivit economistului ING Bank Mihai Tantaru, citat intr-un raport al bancii emis vineri dimineata.

Dobanzile afisate vineri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada usor si au ajuns la 3,32 - 4,82% pe an, dupa ce joi au fost de 3,49 - 3,99% pe an. Dobanzile pentru plasamentele la o saptamana au scazut la 3,48 - 3,98% pe an, dupa ce joi au fost de3,61 - 4,11% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri