Paritatea francului a coborat de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,4840 lei/franc, dupa ce moneda elvetiana s-a depreciat cu 1,2% in raport cu euro pe pietele externe, iar leul s-a intarit fata de euro, scrie Mediafax.

Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a inregistrat recorduri succesive in aproape toate sedintele incepand de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro. Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs de 3,9888 lei/euro, in scadere cu 0,92 bani comparativ cu maximul istoric de 3,998 lei/dolar inregistrat vineri.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Referinta euro a coborat de la 4,4935 lei/euro vineri la 4,48 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost atins in urma cu aproape doi ani si jumatate, la 4,6481 lei/euro.

Pietele financiare au reevaluat luni dimineata impactul castigarii alegerilor legislative din Grecia de catre partidul radical de stanga Syriza, iar euro a recuperat terenul pierdut pe pietele internationale, dupa ce initial s-a depreciat. O evolutie similara a fost inregistrata si de monedele din Europa de Est, in urma unei prime reactii negative, dar de amploare redusa, la rezultatul alegerilor din Grecia. Increderea din sectorul financiar este sustinua in continuare de programul masiv de achizitie de obligatiuni anuntat de Banca Centrala Europeana.

Citeste si:

BCE a anuntat joi ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era asteptata de pietele financiare.

Partidul radical de stanga Syriza, care a castigat alegerile parlamentare de duminica din Grecia, si formatiunea de dreapta Grecii Independenti au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna impreuna. Syriza a obtinut 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului, avand nevoie doar de doua pentru a detine majoritatea absoluta.

Sursa foto: Franc elvetian, Shutterstock.com