OTP Bank Romania va incheia acest an cu pierderi, dupa un rezultat negativ de 2,27 miliarde forinti (7,67 milioane euro) in primul semestru, in crestere de noua ori fata de aceeasi perioada din 2012, iar anul viitor va reveni pe profit, ultimul an cu bilant pozitiv fiind 2011, estimeaza banca.
"Vom avea pierderi anul acesta, nu as putea sa spun la cat se vor ridica, insa anul viitor vom reveni pe profit. Portofoliul de credite s-a cam stabilizat, majoritatea creditelor neperformante sunt dinainte de 2009, dupa aceasta perioada n-am mai inregistrat probleme. In plus, am inceput sa avem cresteri pe credite noi acordate si lucrurile se vor echilibra", a declarat presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi, intr-o intalnire cu presa, citat de Mediafax.

Pierderea din primul trimestru, de 7,67 milioane euro, a fost inregistrata ca urmare a inrautatirii rezultatului operational si a cresterii costului riscului. Anul trecut, banca a consemnat o pierdere de 5,53 miliarde de forinti (19,1 milioane de euro), fata de 763 milioane de forinti (2,73 milioane de euro) profit net in 2011.

Valoarea creditelor nepeformante (cu intarzieri la plata de peste 90 de zile) a crescut in primul semestru cu 28%, de la 55,49 miliarde de forinti (187,47 milioane de euro) anul trecut la 71,27 miliarde de forinti (240,8 milioane de euro) in acest an, potrivit raportului grupului ungar OTP.

Diosi spune ca in categoria imprumuturilor neperformante, care au o rata de 18,1% din totalul portofoliului bancii, IMM-urile si segmentul corporate detin o pondere de cate 20%, iar creditele ipotecare au o cota mai mica.

"Avem 71% din valoarea creditelor neperformante acoperite de provizioane. Pierdem venituri din cauza creditelor neperformante si din taierile de costuri. Ne vom incheia anul cu pierderi, dar punem accentul pe credite noi", a adaugat presedintele bancii.

Pentru persoanele fizice, ponderea creditelor restructurate a coborat la 7%, de la 14% in 2009. Dupa ce au iesit din restructurare, doar jumatate dintre clienti si-au revenit si au putut plati datoria in continuare.

"Pe portofoliul nou, rata de default la IMM-uri a fost sub 5% din anul 2009 incoace", a afirmat Roxana Hidan, seful Directiei IMM din cadrul bancii.

Ea a aratat ca numarul de clienti IMM a crescut cu 25% in acest an, ajungand la peste 30.000 la finele lunii iulie, respectiv 95% din totalul segmentului corporate. Dupa active, IMM-urile au o pondere de 25% in portofoliul bancii.

In ceea ce priveste persoanele fizice, banca atrage circa 4.000 de clienti noi pe luna pentru credite fara ipoteca, a caror valoare medie este de 10.000 de lei, la care se adauga inca 1.000 de carduri de credit.

"Totusi, creditele noi nu se vad in bilantul bancii pentru ca avem si neperformante. Per total, cred ca anul viitor putem sa crestem cu 3% la sold credite", a spus Diosi.

Peste jumatate din portofoliul de credite al bancii este in valuta, implicit majoritatea finantarilor neperformante fiind in valuta, insa fara o diferenta mare intre cele in franci elvetieni si cele in euro.

"Cred ca inca de anul acesta cotatia francului elvetian va mai scadea, astfel incat nu va mai exista presiune asa mare pe rata clientului", apreciaza presedintele OTP Bank Romania.

Imprumuturile noi au fost acordate in moneda locala in proportie de peste 95%. Banca a reintrodus in vara creditele cu garantii ipotecare acordate in euro.

In ceea ce priveste finantarile de la banca-mama, Diosi spune ca nu au existat retrageri de capital, primind fonduri in continuare, insa pe termen lung banca trebuie sa se finanteze si din alte surse.

Directorul IMM spune ca, pe fondul unor semnale pozitive in economie, de crestere a PIB, apetitul clientilor pentru creditare incepe sa revina timid, dar sigur, acestia fiind interesati din nou de investitii, in special in domenii precum productie, comert, IT si constructii.

OTP Bank estimeaza o crestere economica de 2-3% in acest an si un avans anual al PIB de 4% incepand din 2015.

Grupul OTP este prezent pe piata locala prin OTP Bank Romania, OTP Leasing Romania, OTP Consulting Romania, companie cu activitati de consultanta pentru investitori, autoritati locale si IMM-uri, si OTP Asset Management Romania, societate de administrare a investitiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri