Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) apreciaza ca Banca Nationala a Romaniei a protejat sistemul bancar si contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivand stabilitatea financiara, atitudine care nu avantajeaza insa nici consumatorii nici institutiile de credit.

"Cel putin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar si a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivandu-se stabilitatea financiara. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obtinuta cu pretul dreptului la o viata decenta a consumatorului", a declarat miercuri presedintele AURSF, Alin Iacob, citat de Mediafax.

El a aratat ca in anii 2005 -2008 clientii aveau un grad inalt de incredere in sistemul financiar si nu s-au asteptat ca bancherii sa introduca in contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergand pe buna-credinta a acestora.

Pe de alta parte, sistemul bancar a beneficiat de reputatia Bancii Nationale a Romaniei, care era privita ca un garant al integritatii bancilor.

Iacob crede ca sistemul bancar ar trebui sa vina in intampinarea clientilor, macar in al doisprezecelea ceas, si sa ofere solutii pentru a nu ajunge ca instantele sa fie pline de procese impotriva bancilor.

Rata anuala a inflatiei se...
Citeste si: Rata anuala a inflatiei in ianuarie 2019: ce scumpiri s-au inregistrat

"Daca se va intelege acest lucru, stabilitatea financiara obtinuta va fi una temeinica si va permite evitarea la apelul instantei", a continuat Iacob.

Presedintele AURSF a mai aratat ca nu intelege cum i-au convins autoritatile pe expertii de la FMI sa introduca in scrisorile de intentie blocarea legii falimentului personal, in conditiile in care organismul financiar international chiar a cerut astfel de legiferari in state mult mai afectate de criza, cum sunt Grecia si Ungaria.

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, infiintata recent exclusiv pentru consumatorii din sistemul financiar, a anuntat ca are ca obiectiv reprezentarea clientilor bancilor si societatilor de asigurari pentru a obtine daune din aplicarea in contracte de daune abuzive.

Desi este un organism nou creat, care nu are pe moment reprezentativitatea necesara pentru a reprezenta clientii in instante, din conducerea AURSF face parte, in calitate de prim-vicepresedinte, si Costel Stanciu, presedintele Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC), cea mai veche si mai reprezentativa asociatie de protectie a consumatorilor.

Daniel Zamfir, dupa audierea...
Citeste si: Daniel Zamfir, convins ca ROBOR "este o intelegere intre banci"

De altfel, Stanciu a anuntat ca primul proces in nume colectiv pe clauze abuzive din contractele bancare va fi lansat de APC la inceputul anului viitor.

Iacob a precizat ca imediat dupa ce va indeplini conditiile de reprezentativitate impuse de legislatia europeana, 3.000 de membri si mai multe filiale judetene, va demara procese in nume colectiv pe clauze abuzive prin intermediul AURSF.

Presedintele AURSF a aratat ca nu exclude negocierea amiabila cu bancile in privinta cazurilor de clauze abuzive, aratand ca, din contra, chiar va propune astfel de intelegeri care sunt si in avantajul bancilor, atat din puncte de vedere financiar, cat si cel al imaginii.

Iacob a punctat ca asociatia nu este una elitista, chiar daca membrii fondatori si ai conducerii directoare provin din mediul academic sau din domeniul consultantei financiare.

Isarescu versus Zamfir: Nu...
Citeste si: Isarescu vs Zamfir: de ce nu poate scadea indicele ROBOR acum

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), infiintata recent exclusiv pentru consumatorii din sistemul financiar, a anuntat ca are ca obiectiv reprezentarea clientilor bancilor si societatilor de asigurari pentru a obtine daune din aplicarea in contracte de daune abuzive.

"Au existat banci care au oferit consumatorilor contracte pline de clauze abuzive si produse financiare daunatoare si care au schimbat costurile creditelor dupa bunul lor plac, aruncand in disperare si in bratele unor recuperatori de creante nereglementati si fara scrupule mii de familii de romani. Unele societati de asigurare au incasat fara sa clipeasca primele de asigurare insa au inventat cele mai absurde motive pentru a nu plati despagubiri, iar unele companii au nesocotit drepturile micilor investitori in calitatea lor de actionari minoritari. Concluzionand, intreaga piata financiara a fost plina de situatii in care drepturile consumatorilor utilizatori de servicii financiare au fost, pur si simplu, calcate in picioare", a mai spus Alin Iacob.

Desi este un organism nou creat, care nu are pe moment reprezentativitatea necesara pentru a reprezenta clientii in instante, din conducerea AURSF face parte, in calitate de prim-vicepresedinte, si Costel Stanciu, presedintele Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC), cea mai veche si mai reprezentativa asociatie de protectie a consumatorilor.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Adevarata cauza a deprecierii leului: deficitul extern! Cum a evoluat?