"Contractele cu clauze abuzive trebuie tratate cu foarte mare seriozitate. Si un singur caz trebuie eliminat daca exista, in mod evident, dar apeland la «raceala» cifrelor vedem ca aceste clauze abuzive reprezinta numai 0,2% din portofoliile bancilor. Asadar, de ce vorbim 99% din timp despre asta?", a spus Florin Danescu, presedinte executiv Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

"In relatia bancilor cu furnizorii si clientii, se ridica o problema curenta, cunoscuta la nivel european drept «blaming game». Acest «blaming game» vine de la asteptarea societatii vizavi de banci, care «au gresit» si «au adus costuri» societatii. Dar, in Romania aceste costuri nu au existat. Industria bancara romaneasca reprezinta una dintre putinele din Europa care nu a solicitat, nu a primit si nu a avut nevoie de bani publici. De acea, consider ca perceptia cu privire la industria locala trebuie sa fie diferita, asa cum ar fi corect, adica echilibrata cu realitatea", a declarat Florin Danescu (foto).

Presedintele executiv al ARB apreciaza ca ar fi incorect ca in Romania sa fie impusa o legislatie europeana (de exemplu: taxa pe tranzactiile financiare) care a fost contruita pe ideea ca trebuie recuperati acei bani publici care au fost consumati din cauza unor neajunsuri generate de industria bancara. "Daca aceste neajunsuri nu exista, nu avem, de asemenea, de ca sa discutam despre aceasta taxa. Trebuie sa te aliniezi la costuri intr-o economie care trebuie sa ajunga economia europeana? Suntem noi primii chemati sa ne asumam costurile europene, cand noi de fapt avem de ajuns din urma venituri europene?", a precizat Florin Danescu.

Declaratiile au fost facute la cea de VI-a editie a Conferintei Anuale de Management al Riscului de Creditare, organizata de ICAP Romania.

In opinia sa, acest «blaming game» creeaza o perceptie negativa asupra industriei bancare si asteptari nerezonabile, chiar daca nu exista un mecanism economic, precum, de exemplu: "asteptarea de a nu mai plati creditul". In momentul in care se discuta despre aceasta posibilitate, spune Florin Danescu, costul riscului de creditare creste exponential.

"Continuand procesul de «blaming game», cu cat se genereaza asteptari mai mari, presiunea sociala, care in democratie inseamna mecanism politic, creeaza pana la urma legislatie, impune costuri mari asupra industriei bancare, iar aceasta din urma se repliaza. Astfel, creditarea se limiteaza pentru ca riscurile sunt din ce in ce mai mari. Apar riscuri din punct de vedere legislativ si de perceptie economica corecta. Din nou crearea unor asteptari si mai mari si mai rezonabile, din nou legislatiei s.a.m.d.", explica Florin Danescu.

Clauze abuzive, francul elvetian

Francul elvetian, Shutterstock

Clauzele abuzive si "raceala" cifrelor

"Daca ne uitam ce se intampla astazi cu contractul bancar, observam ca disputele sunt atat de lungi si atat de mari, ca se discuta foarte mult despre efecte mici, care au loc pana la urma oriunde intr-o economie. Vorbim despre riscuri, nu? Riscuri reputationale, riscuri operationale... se intampla greseli. Dar, un «om de cifre» calculeaza pana la urma despre ce impact este vorba chiar si cand vorbim, de exemplu, despre clauze abuzive. Acestea trebuie tratate cu foarte mare seriozitate, bineinteles, si chiar si un singur caz trebuie eliminat, in mod evident, dar apeland la «raceala cifrelor» vedem ca reprezinta numai 0,2% din portofoliile bancilor. Asadar, de ce vorbim 99% din timp despre asta? Exista o ratie corecta in aceasta abordare? Nu cumva pierdem resurse?", a spus presedintele executiv ARB.

In opinia sa, "cu cat sunt create asteptari mai mari, nerezonabile, cu atat deciziile se iau astazi pentru viitor, pentru asteptari nerezonabile. Sunt intrebat mereu de ce nu creste creditarea. Dar, bancile din Romania finanteaza o pondere de 92% din totalul finantarii economiei romanesti. Cum adica nu exista creditare? Intrebati-ne cum luptam cu portofoliile bune si cum mentinem creditarea curenta", mai spune Florin Danescu.

In final, reprezentantul ARB a mentionat ca industria bancara este "abordata" intr-un "limbaj dublu". "Pe de o parte, suntem acuzati ca am gresit cand am dat credite foarte usor, dar, pe de alta parte, ca nu dam mai multe credite astazi? Cineva a platit pretul acelei cresteri a creditarii - de peste 60% pe an - din urma cu cativa ani. Si intr-o buna masura au fost bancile, pentru acea dezvoltare. Industria bancara a fost printre primii care ua platit acest pret. Si daca avem nevoie in continuare de aceasta industrie trebuie sa eliminam si barierele cu care se confrunta", a incheiat Florin Danescu.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri