Scoaterea creditelor neperformante din bilanturile bancilor cu renuntarea la dreptul de a mai recupera ulterior sume de la debitori este riscanta, intrucat multi clienti cu credite negarantate abia asteapta sa nu-si mai plateasca datoriile, a declarat sefului Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, scrie Mediafax.

"IFRS ca si standard de contabilitate spune o chestie foste simpla: vrei sa scoti in afara bilantului, poti sa o faci, dar la momentul la care l-ai scos in afara bilantului trebuie sa faci cunoscut debitorului ca renunti la orice drept al tau de a mai recupera in viitor eventuale sume de la el. Cu alte cuvinte, scoate in afara bilatului, dar trebuie sa notificam debitorul ca socotelile cu el s-au incheiat si nu mai datoreaza nimic. Va dati seama ca o astfel de atitudine ar crea un hazard moral si ca alti debitori ar astepta sa nu plateasca?! Si cand spun acesta ma refer in primul rand la cei care nu au dat nicio garantie in spate, si avem destui", a afirmat Cinteza la un forum bancar.

El a aratat ca este evident riscul pe care si l-au asumat bancile in creditarea ipotecara pentru persoanele fizice si nu considera echitabila dezicia unei instante de a obliga o banca sa elimine din contractul de credit un comision de risc atat timp cat institutia de credit si-a asumat un risc cu ipoteca depusa drept garantie de client.

"Am vazut la una dintre banci implicata masiv in acest tip de credite o solutie data de Inalta Curte de Casatie si Justitie care obliga banca sa elimine din contract comisionul de risc. Vreau sa fiu bine inteles, nu iau apararea bancilor, fiindca vad ce fac din reclamatiile pe care le primesc. Zilnic, la mapa, vin 30-40 de reclamatii despre ceea ce fac bancile. Dar sa vezi intr-o hotarare a cele mai inalte instante ca nu este justificata mentinerea comsionului de risc in contract pentru ca banca nu are niciun risc prin ipoteca, prin asigurarea ipotecii, mi se pare totusi prea mult. Riscul pe care trebuie sa il suporte banca prin scaderea valorii colateralului este chiar foarte important", este de parere Cinteza.

El sustine ca riscul apartine bancii in situatia unui client care a cumparat cu credit un apartament de 120.000 de euro si dupa doi ani nu mai poate plati, valoarea imobilului diminuandu-se la 60.000 de euro, iar diferenta de pret este suportata de banca.

"Cineva care a luat un credit cand apartamentul era 120.000 de euro, plateste 2 ani si dupa 2 ani nu poate sa plateasca si pretul apartamentului este 60.000 de euro. Cine suporta diferenta? Este clar ca este sarcina bancii? E un risc? E un risc", spune Cinteza.

Bancile urmaresc insa debitorul si dupa valorificarea ipotecii, pentru a recupera diferenta dintre suma castigata dupa vanzarea apartamentului si valoarea imprumutata clientului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri