Cresterea dobanzilor, care in prezent se afla la minime istorice - atat in Romania, cat si in Europa - se numara printre riscurile care pot frana creditarea in piata locala, pentru ca unele active create in acest mediu cu dobanzi scazute vor putea deveni neperformante odata ce dobanzile vor creste.

"Suntem intr-un mediu de dobanzi scazute la nivel mondial si trebuie sa luam in calcul riscul asociat cu majorarea acestor dobanzi. S-ar putea sa crestem creditul, dar intr-un moment in care dobanzile sunt jos [...] Nu ar trebui sa acceleram forte mult la acest nivel pentru ca am crea niste active cu potential de risc", a declarat Sergiu Oprescu (foto), presedintele ARB, precizand ca bancile ar trebui sa aiba acum o abordare prudenta si nu una prociclica.

El a explicat ca exista o corelatie intre gradul de neperformanta intr-o industrie si avansul creditarii pe acel segment.

De exemplu, in ce priveste neperformanta din zona corporate, constructiile sunt cele mai afectate, cu o rata a creditelor neperformante de 39%, ceea ce nu doar ca blocheaza expansiunea creditului in acest sector, dar volumele sunt chiar in scadere (decembrie 2015 vs. iunie 2015). Pe de alta parte, in industrie, unde rata neperformantelor a coborat de la 26% la 23%, volumul creditelor a crescut in jumatate de an cu 5%, la 29 miliarde lei.

In teorie, sistemul bancar poate cunoaste o alta revenire a cifrelor mari de neperformanta ca urmare a unei crize, a variatiilor de dobanda, a hazardului moral sau a indisciplinei financiare.

Sergiu Oprescu a precizat ca sistemul bancar are in prezent o rata a creditelor neperformante de 13,11%, potrivit definitiei ABE, dar piata locala are potential sa coboare aceasta cifra sub 10% in viitorul apropiat. In Romania, inainte de criza, creditele neperformante aveau o pondere de numai 2% in total credite, cand "aveam o economie cu disciplina financiara", dar incepand cu 2008 Romania a adaugat 19 puncte procentuale la aceasta rata a neperformantelor, a patra crestere din Europa, dupa Cipru, Grecia si Irlanda.

Reprezentantii ARB au mentionat insa ca eforturile bancilor de provizionare au condus la o rata de numai 4% a creditelor neperformante nete (acele imprumuturi care nu sunt provizionate integral - n.r.), plasand Romania la mijlocul clasamentului european.

Cat a crescut creditarea in perioada de criza si post-criza

Soldul creditului total in economie a crescut cu 25% in perioada decembrie 2008 - mai 2016, de la 54 miliarde euro la 69 miliarde euro, insa aceasta evolutie s-a bazat pe avansul de 4,7 ori a creditului guvernamental.

Avem un potential foarte mare de revenirii a creditarii in economia reala - Sergiu Oprescu

In perioada 2004-2008, expansiunea creditului a insumat 47%, generand un avans al PIB de 23%, o corelatie similara cu ceea ce s-a intamplat in Europa. Pe de alta parte, raportul de 2 la 1 nu s-a mentinut in perioada de criza si post-criza, pentru ca in perioada 2008 - mai 2016 creditul s-a comprimat cu 0,2%, in timp ce avansul PIB a fost de 2,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri