Unul din trei clienti ai institutiilor financiare nebancare considera ca economia Romaniei se va imbunatati in urmatoarele 12 luni, in timp ce 21% dintre ei apreciaza ca situatia economica va ramane stabila in 2014, arata un studiu realizat de compania britanica de cercetare YouGov la initiativa Provident Financial Romania.

Studiul a fost efectuat in perioada octombrie-noiembrie 2013 pe un esantion de 837 de respondenti din randul clientilor institutiei financiare nebancare. In plus, 37% dintre respondenti apreciaza ca situatia financiara personala se va imbunatati anul viitor, fie pentru ca se asteapta sa castige mai multi bani, fie pentru ca au in vedere schimbarea locului de munca in 2014. 1 din 3 participanti la studiu se asteapta la o situatie stabila comparativ cu 2013.

Pe de alta parte, principala ingrijorare pentru 64% dintre cei chestionati o reprezinta presiunea cheltuielilor zilnice asupra bugetelor personale. Aproape jumatate asociaza cresterea acestor cheltuieli cu cresterea facturilor de utilitati, o tendinta fireasca in perioada sezonului rece, precum si cu scumpirea alimentelor, la care se asteapta 20% dintre cei chestionati.

In acest context, romanii sunt tot mai atenti la cheltuielile zilnice si cauta sa ia cele mai bune decizii privind bugetul personal. 68% dintre respondenti sustin ca au acordat mai multa atentie cheltuielilor curente in ultimul an, in timp ce 7 din 10 au optimizat anumite investitii, precum cele pentru vacante, socializare sau bunuri de folosinta indelungata, pentru o mai buna gestionare a bugetului personal.

"Cercetarea confirma preocuparea clientilor nostri pentru asigurarea unui buget personal echilibrat, prin luarea unor decizii financiare responsabile. Pe de o parte, 91% dintre respondenti au spus ca se gandesc foarte atent inainte de a lua un credit si ca imprumuta doar sume de bani potrivite situatiei lor financiare. In acelasi timp, 68% dintre respondenti au declarat ca, desi au un venit stabil, le-ar fi dificil sa acceseze rapid o suma de bani intr-o situatie specifica. Vom continua sa imprumutam intr-un mod responsabil si cu costuri fixe acest segment de populatie adesea trecut cu vederea de alte institutii financiare si sa le oferim astfel posibilitatea clientilor nostri de a face dintr-o oportunitate o poveste frumoasa", a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial Romania si Bulgaria.

O treime dintre participantii la studiul realizat de YouGov la initiativa Provident Financial Romania apeleaza la imprumuturi pentru a spori confortul vietii de familie si unul din cinci imprumuta pentru cheltuieli legate de educatia copiilor. Potrivit studiului, cel mai utilizat produs financiar ramane cardul de credit, cu o pondere de 47% dintre respondenti, urmat de asigurarea de locuinta, cu 39% si asigurarea de viata, cu 20%.

Cercetarea YouGov face parte dintr-o initiativa desfasurata in randul clientilor grupului britanic International Personal Finance (IPF) in sase dintre tarile unde acesta este prezent: Romania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Mexic. Rolul sondajului este de a identifica modalitatea in care consumatorii percep climatul socio-economic si care sunt cele mai importante probleme pentru acestia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri