Cotatiile monedei nationale au oscilat foarte aproape de 4,5 lei/euro in prima parte a sesiunii interbancare de marti, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta in crestere pentru a cincea sesiune consecutiv, la 4,5010 lei/euro, un nou maxim pentru ultimele sase luni.

O paritate mai ridicata decat cea de marti a fost anuntata de banca centrala pe 21 iunie, cand euro a fost la 4,5209 lei. Leul a recuperat usor din scaderea fata de dolarul american, rata de referinta leu/dolar coborad la 3,29902 lei/dolar. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 3,3009 unitati, reprezentand cel mai ridicat nivel din 21 noiembrie, cand dolarul a fost cotat la 3,3101 lei, scrie Mediafax.

Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a coborat de la 3,6507 lei/franc la 3,6395 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Monedele statelor emergente au scazut in ultima saptamana ca urmare indirecta a intaririi dolarului. De regula, cand dolarul este considerat de investitori un plasament mai sigur decat euro, intarirea monedei americane in raport cu euro determina si scaderea monedelor statelor din regiune, care sunt considerate mai riscante decat moneda unica.

Totusi, leul s-a depreciat mai lent decat monedele statelor din regiune, in conditiile in care in luna decembrie a scazut cu 1% in raport cu euro, in timp ce zlotul si forintul s-au intarit cu 1,3% - 1,5%. In debut, euro a fost cotat la 4,4950 lei/euro, in apropierea cotatiilor de luni din jurul orei 16:30, de 4,4935 - 4,4960 unitati.

Citeste si:
Evolutie opusa pentru euro si dolar la mijlocul saptamanii
Evolutie opusa pentru euro si...

Primele schimburi au dus cursul pana la 4,5 lei/euro, dupa care rata de schimb a coborat spre 4,4950 lei/euro, intr-o piata calma, spun dealerii. La jumatatea zilei operatiunile se realizau in jurul nivelului de 4,5 lei/euro, usor mai sus fata de luni. In acelasi timp, valutele din regiune consemnau pierderi de pana la 0,5% in raport cu euro.

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut de la 0,88% - 1,38% la 0,73 - 1,23% pe an. Dobanzile sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata la 4% pe an, minim istoric. Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale incadreaza dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1% pe an.

Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 0,86 - 1,36% pe an. Totodata, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut nesemnificativ, la 2,21% pe an, dupa ce luni a fost de 2,26% pe an.

Citeste si:
Cursul BNR, tot in crestere. La cat a ajuns
Cursul BNR este tot in...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Euro, nivel maxim al ultimilor cinci ani, din cauza crizei politice
Setari Cookie-uri