Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut miercuri cea mai curajoasa miscare din actualul ciclu de relaxare monetara. Banca centrala a coborat cu inca 25 de puncte de baza dobanda cheie si a redus rata rezervelor minime obligatorii, atat in lei, cat si in euro, in speranta ca bancile vor iesi din "carapacea de neincredere" si vor da drumul la credite.

Daca taierea de dobanda cheie a fost anticipata de majoritatea economistilor, reducerea rezervelor minime obligatorii, in lei si valuta, nu era asteptata atat de devreme.

"Printr-o miscare surpriza, banca centrala a taiat rezervele minime obligatorii atat la lei (de la 15% la 12%) cat si la euro (la 18% fata de 20%). Decizia de astazi transmite un mesaj puternic ca BNR se va concentra si mai mult asupra conditiilor de lichiditate din piata", spune senior economistul UniCredit Tiriac Bank, Mihai Patrulescu.

Totusi, excesul de lichiditate in piata este ridicat, chiar si fara reducerea rezervelor, de circa 10 miliarde de lei, conform estimarilor facute de economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu. Odata cu reducerea rezervelor, excesul de lichiditate va sari la 14 miliarde lei.

Practic, bancile stau pe un munte de lichiditati, dar totusi creditarea bate pasul pe loc.

"Decizia BNR va avea un impact benefic asupra finantarii. Exista un deficit de finantare, desi lichiditate exista. Bancile sunt insa inchistate, sunt ca intr-o carapace de neincredere", sustine profesorul de economie Dan Armeanu.

El crede ca, in cursul acestui an si in contextul politicii de relaxare monetara a BNR, bancile vor fi obligate sa reaprinda creditarea, pentru ca "este menirea lor sa dea credite".

Potrivit lui Armeanu, banca centrala a fructificat acum un spatiu monetar generos generat de o inflatie la minime istorice si de rezultatele bune din economie.

Pe de alta parte, populatia s-ar putea sa nu vada imediat dobanzi cu mult mai mici la credite, deoarece indicele de piata ROBOR era deja la valori foarte mici, ceea ce inseamna ca bancile trebuie sa taie din marje si din costul creditului pentru a oferi conditii mai bune de creditare.

Isarescu spune ca mai are gloante

Banca centrala are spatiu de relaxare a politicii monetare, avand in vedere nivelul inca ridicat al ratelor rezervelor minime obligatorii si rata dobanzii de politica monetara, dar deciziile vor viza preponderent contextul economic intern, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a deciziilor de politica monetara.

"Mai avem gloante, daca va uitati numai la RMO unde suntem foarte sus. Si rata dobanzii este foarte sus (...) Bineinteles ca nu ceea ce se intampla in Polonia si Ungaria ne face sa luam o decizie, ne uitam la economia reala (...) Daca apar diferentiale mari de dobanda, normal ca stimuleaza intrarile de capital. Cu alte cuvinte, uitati-va cat sunt RMO in Polonia, Ungaria, Cehia si uitati-va la noi", a afirmat Isarescu, citat de Mediafax.

De altfel, analistii Erste mizeaza pe o reducere a rezervelor minime obligatorii in lei pana la 8%, in doi pasi ce vor avea loc in acest an.

In ceea ce priveste dobanda cheie, ciclul de relaxare monetara pare sa se incheie cat de curand, avand in vedere ca economistii pariaza pe inca o taiere in prima jumatate a acestui an, pana la 3,5%.

"In februarie ar putea fi ultima taiere a dobanzii de politica monetara, pana la 3,5%", a spus pentru, wall-street.ro, Vlad Muscalu, care insa nu mai intrevede alti pasi in directia reducerii rezervelor minime.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri