"Ceea ce s-a intamplat este incredibil, incalificabil. Fiecare al patrulea roman este asigurat la Astra. Daca clientii nostri n-au incredere in noi, noi nu existam. Pericolul decredibilizarii este urias. Cinismul pe care l-au aratat Rusanu si Moldovanu, artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, si sa spui ca bancile nu vor fi afectate, e de necrezut. Ba sunt afectati 4,6 milioane de clienti, cat are Astra", a declarat Dan Adamescu, actionarul majoritar indirect al companiei.

"Astra este perla industriei de asigurari, nu numai din Romania, ci si din estul Europei. Astra este mandria mea. Ceea ce s-a intamplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiara, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienti. Sa iesi cu cinismul pe care l-au aratat Rusanu si Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (...) este incredibil", a declarat Adamescu intr-o conferinta de presa.

Adamescu a afirmat, potrivit Mediafax, ca ASF, deliberat, "a inundat piata" cu date total sau partial neadevarate despre Astra Asigurari, pe care ulterior le-au negat.

"Partenerii nostri straini ne urmaresc, ne stiu datele, ne controleaza si vine acum ASF si ... avem datele lunare trimise catre institutie ... este o grozavie ce a spus acest Rusanu si acest Modoveanu. Rusanu habar n-are de asigurari, nu stie nicio limba straina. Moldoveanu are putin habar, dar trebuie sa va uitati la pozitiile lui si sa nu uitati ca vine din PRM, cand a intrat in CSA", a spus Adamescu.

Retail jobs

El s-a declarat "socat" de decizia ASF si spune ca autoritatea de reglementare si-a incalcat propria norma in privinta pasilor pe care trebuia sa ii urmeze in cazul in care un asigurator se confrunta cu probleme.

"Ei zic ca suntem subrezervati si ca ar trebui sa aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun raspuns. In urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru national. Conducerea Astra va fi decapitata de astazi. KPMG va avea nevoie de luni ca sa inteleaga situatia Astra. Ei au aruncat o bomba, in conditiile in care specificul pietei impunea discretie si profesionalism. Eu, personal, si conducerea Astra suntem socati si este incredibil si, daca verificati, nu s-a mai intamplat niciodata in lume ca autoritatea de reglementare sa nu isi respecte propriile norme. Nu stiu ce urmari va avea acest act, este socant, este iresponsabil si nemaintalnit nicaieri in lume", a spus Adamescu.

Citeste si:
ASF propune ca firmele de asigurări să plătească mai mult la FGA
ASF propune ca firmele de...

Potrivit omului de afaceri, care citeaza un material aparut intr-un ziar din Austria, daca liderul pietei din Romania se clatina, si alti asiguratori locali, respectiv subsidiarele locale ale VIG si Uniqa, vor fi afectate.

Pe de alta parte conducerea ASF spune ca Astra a fost "protejata" in ultimii ani. Mai mult, oficalii ASF spun ca in cazul unui eveniment major Astra nu isi poate onora obligatiile de plata.

Consiliul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari, dupa ce a analizat raportul de control privind societatea si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara.

Raportul de control pentru Astra si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara au facut obiectul unei evaluari comune cu BNR si Ministerul Finantelor Publice. In urma acestei evaluari a rezultat ca expunerea sistemului bancar din Romania pe societatea Astra este redusa, problemele financiare ale societatii neantrenand risc sistemic in sectorul bancar. De asemenea, riscul de contaminare in sistemul asigurarilor este limitat, potrivit analizelor care au stat la baza deciziei ASF.

Citeste si:
ICCJ obliga FGA sa ridice plafonul aplicat regreselor pe CASCO
ICCJ da castig de cauza...

Administratorul special al companiei Astra, numit de catre ASF, este KPMG Advisory, avand ca mandat redresarea financiara a societatii. Din calculele ASF, care vor fi puse la dispozitia administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmand ca administratorul special sa stabileasca suma necesara pentru acest aport de capital.

ASF precizeaza ca toate politele de asigurare emise de catre Astra raman valabile de la momentul emiterii pana la expirare. Societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare.
Inainte de luarea masurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra, ASF a indeplinit toate procedurile legale privind urmarirea respectarii termenlor stabilite prin planul de masuri impus de fosta conducere CSA in sarcina Astra. Prin nota de control s-a constatat ca planul de masuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat.

Citeste si:
UniCredit crește suma care poate fi luată printr-un credite de...
UniCredit crește suma care...

Simultan cu introducerea administrarii speciale, pentru Astra au fost impuse urmatoarele masuri:

* inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari;
* luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;

* interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie;
* interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF;
* luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi; (imprumuturile intragrup au reprezentat 110 mil. Ron din care 90% au fost catre Media Holding, cunoscuta drept Romania Libera. ASF va incerca sa afle cine sunt beneficiarii acestor imprumuturi si de ce nu au fost returnate timp de 3 ani de zile.)
* inventarierea si evaluarea, conform normelor in vigoare, a creantelor inregistrate in evidentele societatii si anularea creantelor din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii;
* reanalizarea politicii de reasigurare si plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute;
* efectuarea unui audit de catre un auditor reputat, tinand cont ca Astra Asigurari cea mai mare societate de asigurari din Romania in ultimii cinci ani de zile a fost auditata de catre o firma de apartament.

Citeste si:
Îngrijorările BNR privind economia, subliniate în minuta ultimei...
Îngrijorările BNR privind...

Astra este cel mai mare asigurator local dupa nivelul primelor subscrise in 2012 si este controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Conducerea ASF nu a dezbatut doar situatia Astra, oficialii autoritatii aflata ea insasi in plin scandal in prezent, ca urmare a nivelului salariul ai membrilor din conducere, dar si a unor angajati inruditi cu anumite personalitati politice, au spus ca vor propune ca salariile sa fie taiate cu 50%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri