Consiliul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari, dupa ce a analizat raportul de control privind societatea si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara.

Comunicat

Raportul de control pentru Astra si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara au facut obiectul unei evaluari comune cu BNR si Ministerul Finantelor Publice. In urma acestei evaluari a rezultat ca expunerea sistemului bancar din Romania pe societatea Astra este redusa, problemele financiare ale societatii neantrenand risc sistemic in sectorul bancar. De asemenea, riscul de contaminare in sistemul asigurarilor este limitat, potrivit analizelor care au stat la baza deciziei ASF.

Administratorul special al companiei Astra, numit de catre ASF, este KPMG Advisory, avand ca mandat redresarea financiara a societatii. Din calculele Autoritatii de Supraveghere Financiara, care vor fi puse la dispozitia administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmand ca administratorul special sa stabileasca suma necesara pentru acest aport de capital.

ASF precizeaza ca toate politele de asigurare emise de catre Astra raman valabile de la momentul emiterii pana la expirare. Societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare.

Inainte de luarea masurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra, ASF a indeplinit toate procedurile legale privind urmarirea respectarii termenlor stabilite prin planul de masuri impus de fosta conducere CSA in sarcina Astra. Prin nota de control s-a constatat ca planul de masuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat.

Simultan cu introducerea administrarii speciale, pentru Astra au fost impuse urmatoarele masuri:

* inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari;
* luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;
* interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie;
* interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF;
* luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi; (imprumuturile intragrup au reprezentat 110 mil. Ron din care 90% au fost catre Media Holding, cunoscuta drept Romania Libera. ASF va incerca sa afle cine sunt beneficiarii acestor imprumuturi si de ce nu au fost returnate timp de 3 ani de zile.)
* inventarierea si evaluarea, conform normelor in vigoare, a creantelor inregistrate in evidentele societatii si anularea creantelor din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii;
* reanalizarea politicii de reasigurare si plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute;
* efectuarea unui audit de catre un auditor reputat, tinand cont ca Astra Asigurari cea mai mare societate de asigurari din Romania in ultimii cinci ani de zile a fost auditata de catre o firma de apartament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri