Potentialii creditori ai societatii falimentare Astra Asigurari au transmis un numar de doar 11.200 cereri de plata cu o valoare estimata de 92 milioane lei, catre Fondul de Garantare a Asiguratilor, pana la finele anului trecut, dintr-un total de 57.210 dosare de dauna preluate de la Astra Asigurari.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) solicita potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari sa transmita catre Fond cereri de plata pentru a putea beneficia de despagubirile cuvenite (Anexa 6 publicata pe site-ul fgaromania.ro). Pentru a evita supraaglomerarea si aparitia starii de nemultumire in randul potentialilor creditori de asigurari ai Astra Asigurari, FGA recomanda intreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plata din timp pentru a beneficia de o plata cat mai rapida a despagubirilor.

Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a falimentului, doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Tribunalul Bucuresti a aprobat la inceputul lunii decembrie falimentul companiei de asigurare. Totodata, instanta a numit ca lichidator judiciar provizoriu firma KPMG Restructuring SPRL, care va fi platita cu 10.000 lei pe luna de catre Astra Asigurari.

Cererea pentru despagubire o face creditorul de asigurare - pagubitul, dar acesta poate mentiona ca beneficiarul sumelor de plata sa fie service-ul auto care a reparat masina. Conform Normei 16/2015, service-urile auto nu sunt creditori de asigurare. Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, de la data la care dosarul este complet si aprobat la plata de catre Comisia Speciala si pana la data platii efective nu vor fi mai mult de 5-7 zile lucratoare, mai arata FGA, cu privire la dosarele de dauna de la Astra Asigurari.

In vederea indeplinirii sarcinilor FGA, conducerea institutiei urmareste in permanenta ajustarea numarului de personal necesar pentru procesarea corespunzatoare a cererilor de despagubire, dar si a cererilor de deschidere a unor dosare noi de dauna.

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare, precum si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna, din Romania, 191.241 de polite si 4809 dosare de dauna aferente activitatii Astra Asigurari in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra Asigurari in Slovacia, precum si 6.128 de contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra Asigurari in Germania. Pana la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de dauna.

Astra Asigurari s-a aflat in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anuntului ASF ca va cere falimentul Astra, la finele lunii august, compania avea 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile.

ASF a cerut falimentul Astra la o zi dupa ce compania si actionarii sai, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, au deschis o actiune proprie la Curtea de Apel Bucuresti cerand anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a Astra. Instanta a respins la mijlocul lunii octombrie acest caz, insa solutia nu este definitiva.

The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

FGA s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri