DNA a "lovit" doua personaje importante: presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a fost retinut in dosarul "Carpatica Asig", iar in cazul lui Daniel Chitoiu, DNA a cerut aviz pentru urmarirea penala, pentru abuz in serviciu, in acelasi dosar. Din comunicarile oficiale ale DNA rezulta ca ambii ar fi servit indirect intereselor lui Ilie Carabulea (foto).

Dan Radu Rusanu, eliberat miercuri din arest, si Daniel Chitoiu se adauga insa unei liste vaste de urmariti penal sau invinuiti ori retinuti in dosarul privitor la societatea Carpatica Asig, si anume: Laura Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul ASF (n.r. - sotia lui Daniel Chitoiu); Marian Mirzac, fost director general al Carpatica Asig si fost membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF; Radu Mustatea, membru CA al Carpatica Asig si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR); Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar in cadrul ASF; Daniel George Tudor, functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul ASF, fost presedinte al supraveghetorului.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietar al firmelor Atlassib si Transcar (societati prin intermediul carora detine si controleaza in mod indirect societatea de asigurari Carpatica Asig), este invinuit de DNA pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

DNA arata ca Ilie Carabulea, Marian Mirzac si Radu Mustatea, impreuna cu alte persoane (din comunicatele DNA ar rezulta cele mentionate mai sus), ar fi constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni legate de protejarea intereselor financiare Carpatica Asig in 2013.

In ceea ce-l priveste pe Daniel Chitoiu (foto), acesta este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care avea calitatea de ministru al Finantelor Publice. Potrivit DNA, in cursul lunii octombrie 2013, Chitoiu a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele societatii Carpatica Asig.

Demersul avea ca scop inlaturarea din Consiliul ASF a lui Daniel Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, precum si inlocuirea acestuia cu Marian Mirzac, care urma sa garanteze, "in mod fraudulos", protectia intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Avand in vedere ca membrii Consiliului sunt numiti de catre Parlament, in sedinta comuna a celor doua camere, pentru un mandat de cinci ani, iar revocarea lor se dispune dupa aceeasi procedura doar daca nu mai indeplinesc conditiile de numire, singura modalitate in care putea fi atins acest rezultat era modificarea conditiilor prevazute pentru numirea membrilor consiliului. DNA afirma ca, in calitate de ministru al Finantelor, Chitoiu a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor.

Aceasta cerinta nu exista anterior si il excludea din sfera persoanelor eligibile pe Daniel Tudor (foto dreapta), avand in vedere ca nu isi echivalase studiile efectuate in strainatate. Asadar, noile dispozitii urmareau exclusiv eliminarea lui Tudor, iar conditiile de experienta au fost modificate de mai multe ori, in diferite etape de redactare a proiectului, pentru a fi adaptate situatiei personale a acestuia si pentru a evita excluderea altor membri care aveau o experienta apropiata.

Potrivit DNA, in nota de fundamentare au fost invocate angajamentele pe care ASF si le-ar fi asumat cu FMI si cu reprezentantii Comisiei Europene, desi, pentru a convinge membrii Guvernului de urgenta reglementarii si pentru a-i determina sa accepte criteriile de experienta stabilite arbitrar.

Proiectul a fost transmis spre avizare Ministerului Justitiei care a formulat observatii de esenta, invocand interdictia constitutionala a introducerii de incompatibilitati care restrang dreptul la munca pe calea ordonantei de urgenta. Totodata, a fost invocat caracterul potential neconstitutional al unei ordonante urgenta care modifica dispozitiile referitoare la membrii consiliului, la mai putin de trei luni de la adoptarea de catre Parlament a unei legi care reglementa acelasi domeniu.

Desi Hotararea de Guvern nr. 561/2009 prevedea ca, intr-o asemenea situatie, initiatorul trebuie sa intocmeasca o nota justificativa in care sa indice modalitatea in care si-a insusit observatiile sau sa prezinte argumentele pentru care nu si le-a insusit, Daniel Chitoiu ar fi transmis proiectul catre Secretariatul Guvernului fara a inlatura prevederile contestate si fara a intocmi nota mentionata.

Ulterior, proiectul de ordonanta a fost supus aprobarii pe lista suplimentara a sedintei de Guvern din dimineata zilei de 16 octombrie 2013, fara a exista avizul Consiliului Legislativ, desi acesta era obligatoriu potrivit prevederilor art. 24 alin. 2 din H.G. nr. 561/2009. In cursul aceleiasi zile, a fost adoptata in forma propusa de initiator, Ordonanta de urgenta nr. 94 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, care a fost publicata in Monitorul Oficial in 18 octombrie 2013.

Conform DNA, Dan Radu Rusanu (foto) ar fi intocmit, in fapt, proiectul Ordonantei de urgenta nr. 94, initiata de Chitoiu, a efectuat demersuri pentru adoptarea de catre Guvernul Romaniei si a avizat, in calitate de presedinte al ASF proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern.

Astfel, si Dan Radu Rusanu a intreprins demersuri in vederea inlaturarii, din cadrul Consiliului ASF a lui Daniel Tudor, in vederea inlocuirii acestuia cu Marian Mirzac, desi stia ca acesta din urma proteja interesele financiare ale Carpatica Asig, arata DNA, care adauga faptul ca "in felul acesta presedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasa a intereselor Carpatica.".

Tototodata, in decembrie 2013, Dan Radu Rusanu ar fi exercitat presiuni, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, asupra mai multor societati de asigurari, urmarind si reusind impunerea lui Radu Mustatea, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), (asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde).

Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Ilie Carabulea si Mirzac Marian (foto) ar fi reusit in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de Carpatica Asig, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi ar fi recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul ASF.

Un alt obiectiv urmarit ar fi fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti, arata DNA.

Ca urmare, Ilie Carabulea l-ar fi promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Carpatica Asig, Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16 mai 2012 - 23 aprilie 2013), pentru a fi ales in conducerea ASF. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu incepere din 24 aprilie 2013 si pana pe 4 februarie 2014, Marian Mirzac ar fi facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.

Ilie Carabulea, numit de DNA "finantatorul gruparii infractionale constituite", l-ar fi desemnat ca intermediar in relatia cu Marian Mirzac, pe Radu Mustatea (foto) care ar fi avut rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Marian Mirzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma. Asa-zisa grupare infractionala ar fi fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul ASF.

Astfel, pe 1 august 2013, Giurgea Ovidiu Ioan Cezar, functionar in cadrul ASF, la solicitarea lui Marian Mirzac, ar fi sustras un document transmis eronat catre ASF de o angajata a Carpatica Asig, document care releva incalcari grave ale normelor ASF de catre angajati ai societatii. Giurgea Ovidiu Ioan Cezar ar fi radiat din registrul institutiei numarul de inregistrare al documentului respectiv transmis prin fax si l-ar fi sters din memoria aparatului. DNA afirma ca in situatia in care respectivul document ar fi fost adus la cunostinta conducerii ASF, s-ar fi impus declansarea, in mod obligatoriu, a unui control activitatii societatii de asigurari.

Potrivit DNA, in schimbul protectiei oferite societatii de asigurare la care avea interese, Ilie Carabulea ar fi dispus, in luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sa ii fie vandut la un pret subevaluat lui Marian Mirzac, sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar in luna august 2013, i-a remis tot acestuia, suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale CA al societatii de asigurare.

In schimbul acestor foloase, Marian Mirzac ar fi influentat concluziile a doua controale dispuse de autoritatea susmentionata si a coopotat diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul ASF in grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii societatii de asigurari. Tot de la DNA aflam ca si Daniel Tudor ar fi ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii ASF care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Ilie Carabulea, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15 milioane de euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor.

DNA il invinuieste, de asemenea, pe Marian Mirzac (promovat, sustinut si cointeresat financiar de Ilie Carabulea), ca in cursul lunii iunie 2013, ar fi facut demersuri pentru a o influenta pe Laura Chitoiu (sotia lui Daniel Chitoiu), director al Directiei Avizari din cadrul ASF, astfel inca Ina Crudu, sa ocupe functia din prezent, de director al societatii de asigurari Carpatica, cu nerespectarea conditiilor legale. In calitate de membru al Consiliului ASF, Marian Mirzac detinea atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari.

Astfel, in perioada 10-16 iunie 2013, la cererea lui Marian Mirzac, Laura Chitoiu (foto) ar fi devansat interviul pentru ocuparea functiei de director general Carpatica Asig. Desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, in urma demersurilor Laurei Chitoiu, acesta s-ar fi derulat pe 19 iunie 2013.

De asemenea, afirma DNA, pentru a se asigura ca functia va fi ocupata de Ina Crudu, Laura Chitoiu ar fi modificat si componenta comisiei de examinare, asigurandu-se ca membrii care o vor examina pe candidata nu vor pune intrebari incomode.

In referatul procurorilor se arata ca, prin faptele descrise au fost aduse vatamari atat intereselor Guvernului Romaniei si Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASf), institutii cu rol esential in garantarea respectarii legii si a principiului transparentei institutionale si care ar trebui sa actioneze exclusiv in interesul public. In acelasi timp, asa-zisul grup infractional care viza protejarea intereselor Carpatica Asig, ar fi obtinut un foloase nepatrimoniale, constand in posibilitatea de a influenta deciziile autoritatii de supraveghere si control. Dispune Carabulea de o influenta atat de mare?

Carpatica Asig si-a inceput activitatea in 1996, sub denumirea ASA Asigurari Atlassib. Actiunile companiei sunt detinute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tanase - 0,08% si Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel national peste 90 de unitati, colaboreaza cu peste peste 5.000 de intermediari si practica doar asigurari generale (non-viata).

Grupul Carpatica este detinut de omul de afaceri Ilie Carabulea. La doar trei ani dupa ce s-a lansat in asigurari si-a facut o banca, Banca Comerciala Carpatica. Iar apoi in Grupul financiar Carpatica au mai aparut si o societate de brokeraj si una de administrare a investitiilor.

Carpatica Asig a subscris anul trecut prime de 481,7 milioane de lei, in crestere cu 61% fata de 2012, ca urmare a majorarii numarului de clienti, de la peste 950.000 la 1,35 milioane, iar daunele platite au urcat cu 47%, la 276 milioane de lei, a anuntat asiguratorul. Cota de piata a societatii pe segmentul asigurarilor generale a depasit 7%, de la 1,25% in 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri