Senatul Statelor Unite acuza Credit Suisse ca a ajutat clientii americani sa ascunda de fisc 10 miliarde de dolari, dar conducerea bancii elvetiene da vina pe un numar mic de angajati si sustine ca nu a stiut nimic, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

"Unii bancheri din Elvetia au facut mari eforturi sa ascunda comportamentul incorect de conducerea executiva a Credit Suisse. Comportamentul incorect al angajatilor a incalcat politica bancii si nu a fost cunoscut de conducerea executiva, dar acceptam responsabilitatea si regretam profund actiunile acestor angajati", a declarat directorul general al Credit Suisse, Brady Dougan, intr-o declaratie sustinuta in timpul audierii intr-un comitet al Senatului american.

Presiunile asupra lui Dougan sunt in crestere. Congresul SUA cere Departamentului de Justitie sa face progrese in investigatia veche de trei ani referitoare la evaziunea fiscala sustinuta de banca elvetiana in SUA, in timp ce autoritatile de reglementare cerceteaza posibile artificii contabile pentru mascarea declinului operatiunilor de private banking.

Intr-un raport al Senatului american se arata ca 1.800 de angajati ai Credit Suisse au ajutat clientii americani sa ascunda 10 miliarde de dolari de autoritatea fiscala (Internal Revenue Service), in timp ce o investigatie penala nu a reusit sa obtina numele detinarilor de conturi.

"Adevarul trist este ca epoca secretului bancar nu s-a incheiat. Secretul bancar a fost discreditat si condamnat, dar nu a disparut", a spus senatorul Carl Levin, democrat din Michigan, care prezideaza comitetul in care a avut loc audierea.

Comitetul a criticat faptul ca banca nu a luat masuri disciplinare impotriva angajatilor vinovati. Din cei 1.800 de angajati ai Credit Suisse care au servit clienti americani, numai 10 au fost sanctionati si niciunul nu a fost concediat.

Potrivit raportului, Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana, a ajutat clientii sa insele fiscul prin infiintarea de conturi pe nume false si evitarea comunicarii prin email, la livrarea extraselor de cont. Unul dintre clienti ar fi primit un extras de cont ascuns in revista Sports Illustrated.

Bancherii Credit Suisse au atras clienti americani bogati la evenimente organizate de banca, precum balul elvetian anual din New York sau turnee de golf din Florida si Nassau, Bahamas.

Aproape 10.000 de clienti americani au vizitat o sucursala a Credit Suisse situata in aeroportul din Zurich, folosind un cod cu numele SIOA5.

Dougan a explicat la audiere ca sucursala din aeroport a fost necesara pentru ca multi clienti americani au calatorit in Elvetia pentru a schia si nu pentru a merge la Zurich.

Unul din clienti, cu un cont de 2,6 milioane de dolari, a povestit despre intalnirea anuala cu un bancher al Credit Suisse. La sosirea la banca a luat un lift fara butoane, controlat prin telecomanda. S-a intalnit cu bancherul respectiv intr-o camera cu pereti albi, fara elemente distinctive. Dupa intalnire, clientul a semnat un ordin pentru distrugerea extraselor de cont vizualizate si a respins ofertele de a retrage bani, potrivit raportului.

Senatorul John McCain, republican din Arizona, membru al comisiei senatoriale, a spus ca nu este plauzibil faptul ca membrii conducerii Credit Suisse nu au fost implicati, el considerand ca acest comportament incorect este sistemic.

Comisia a conchis ca marea majoritate a celor 22.000 de conturi deschise de clienti americani la Credit Suisse, respectiv 85%-95%, ar putea sa fi fost ascunse de IRS.

In perioada de varf 2001-2008, banca avea active ale unor clienti americani in valoare de 12 miliarde de dolari, astfel incat evaziunea s-a ridicat la 10 miliarde de dolari, conform raportului.

Intr-un proces intentat de Departamentul de Justitie impotriva a sapte bancheri ai Credit Suisse, in 2011, suma ascunsa de fisc era evaluata la 4 miliarde de dolari.

Credit Suisse considera ca metodele utilizate in raportul Senatului pentru estimarea activelor nedeclaratice sunt problematice si dau rezultate nesigure intrucat includ conturi care ar fi fost raportate corect la IRS.

Banca elvetiana sustine ca a descoperit dovezi ca circa 15-20 de bancheri s-au concentrat pe conturile mari ale unor cetateni americani si au incalcat politica institutiei.

"Majoritatea activitatilor incorecte sunt concentrate la unii bancheri care au calatorit in SUA o data sau de doua ori pe an. In rest, investigatia a gasit putine dovezi de comportament incorect", potrivit Credit Suisse.

Eforturile autoritatilor SUA de combatere a evaziunii fiscale in strainatate s-au accelerat in 2009, cand UBS, cea mai mare banca elvetiana, a evitat punerea sub acuzare prin plata a 780 de milioane de dolari, admitand ca a favorizat eludarea fiscului. Banca a predat numele a 4.700 de proprietari americani de conturi.

Procuratura a inculpat peste 70 de contribuabili si 36 de bancheri, avuzati si consultanti. Peste 43.000 de americani au evitat inculparea prin dezvaluirea voluntara a conturilor, la fisc, si colaborarea in cadrul investigatiei.

Credit Suisse sustine ca a furnizat informatii autoritatilor americane in masura in care legislatia elvetiana permite acest lucru si a cerut Senatului sa ratifice noul tratat cu Elvetia referitor la dubla impozitare.

Peste 100 de institutii financiare elvetiene s-au inscris recent intr-un program in care vor dezvalui toate activitatile ilegale, vor coopera cu autoritatile americane si vor plati penalizari. Programul va ajuta Departamentul de Justitie sa elimine evaziunea fiscala a cetatenilor americani, in intreaga lume, considera reprezentantii institutiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri