Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a vineri scazut foarte usor, la 4,4995 lei/euro, intr-o piata unde cotatiile au coborat la deschidere sub pragul de 4,5 lei/euro si apoi au fluctuat usor in jurul acestui nivel.

Paritatea afisata vineri este cu 0,39 bani (0,09%) sub cea publicata joi, de 4,5034 lei/euro. Leul s-a intarit, vineri, mai vizibil in raport cu dolarul american, rata de schimb coborand cu 3,79 bani (1,15%), de la 3,2997 lei/dolar la 3,2618 lei/dolar, si a atins cel mai redus nivel din acest an. Intarirea mai vizibila in raport cu dolarul a fost determinata in principal de deprecierea dolarului fata de euro.
Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut cu 0,47 bani (0,12%), de la 3,7036 unitati la 3,6989 unitati, informeaza Mediafax.

"Dupa ce tensiunile politice par a fi depasit punctul critic, intarirea initiala a leului pana la 4,50/euro a fost impulsionata suplimentar pana la 4,49/euro pe finalul sedintei de ieri de revenirea monedelor regionale. Leul pare totusi a se intoarce la 4,50/euro in aceasta dimineata si ne asteptam inca la o posibila depreciere de pana la 4,51/euro astazi, cu o revenire probabila a leului in momentul in care noul guvern in proces de formare va fi anuntat luni", au afirmat analistii ING Bank, intr-o nota transmisa vineri dimineata.

In timpul sedintei de joi, cursul a coborat de cateva ori sub 4,5 lei/euro, iar dealerii spun ca scaderea a fost determinata de ordine de vanzare de euro introduse de banci in numele clientilor, cel mai probabil pentru un exportator sau de schimbarea in lei a unor fonduri europene. Evolutia monedei nationale a venit joi in cadrul unor tranzactii cu volume ridicate.

La debutul sedintei interbancare de vineri, euro a fost tranzactionat la 4,4935 lei, cu 0,65 - 0,85 bani (0,14% - 0,19%) sub nvielurile de la inchiderea sesiunii anterioare, de 4,5000 - 4,5020 lei/euro. Rata de schimb a fluctuat usor sub 4,5 lei/euro in prima parte a sedintei, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, potrivit dealerilor.

Cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,5010 lei/euro.

"Sunt unele ordine de cumparare de euro, cel mai probabil plasate de companii pentru plata ratelor la credite avand in vedere ca de regula clientii corporate au stabilite la final de luna scadentele la rate. Volume de tranzactionare sunt mici, pentru ca toti vor un curs mai bun, atat cei care vand, cat si cei care cumpara, astfel ca diferenta intre cotatiile de vanzare si cumparare este foart mica", a afirmat un dealer.

La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara, euro era cotat la 4,5000 - 4,5005 lei, in imediata apropiere a inchiderii de joi. In acelasi timp, zlotul si forintul erau in scadere cu aproximativ cate 0,2% in raport cu euro. Ratele medii ale dobanzilor afisate vineri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut usor, la 2,2% - 2,7% pe an, de la nivelurile de joi, de 2,25% - 2,75% pe an. Dobanzile sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au continuat sa scada usor si au ajuns la 2,4% - 2,9% pe an, dupa ce joi au fost de 2,45% - 2,95% pe an. Totodata, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut si vineri si a ajuns la 3,36% pe an, de la 3,38% pe an in sedinta anterioara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri