Banca Nationala a Romaniei (BNR) a extins cu patru persoane grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Comerciala Carpatica (BCC), incluzand si noii actionari care au preluat titluri de la Corneliu Tanase, intrucat Ilie Carabulea a finantat o parte din achizitii.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a emis un ordin prin care a dispus suspendarea exercitarii drepturilor de vot ale actionarilor care fac parte din grupul de persoane "Cojocaru-Lupu", care a actionat concertat pentru cumpararea unei detineri calificate in capitalul social al Bancii Carpatica, respectiv Carabulea Oprea Nicolae, Tanase Daniela, Cojocaru Dana si Lupu Nicolae", se arata intr-un comunicat transmis de banca Bursei de Valori, potrivit Mediafax.

Printre motivele invocate de BNR pentru suspendarea votului se numara "faptul ca actionarul institutiei de credit, Ilie Carabulea, a finantat tranzactiile ce au vizat transferul dreptului de proprietate asupra unei parti semnificative din actiunile detinute de Tanase Corneliu catre douapersoane fizice, aceasta in contextul in care vanzatorul (Tanase Corneliu) impreunacu sotia indeplineau calitatea de garanti ipotecari ai imprumuturilor acordate celor doi cumparatori (Cojocaru Dana si Lupu Nicolae)".

Totodata, banca centrala a constat ca exista o realatie intre cele patru persoane fizice in vederea achizitionarii unei detineri calificate, iar aceastea nu au notificat BNR asa cum erau obligati prin legislatie.

Banca Comerciala Carpatica este obligata sa instiinteze BNR despre orice modificare privind detinerile de actiuni ale celor patru persoane.
Seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat saptamana trecuta pentru MEDIAFAX ca BNR va extinde grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Comerciala Carpatica, incluzand si persoanele care au preluat actiuni de la Corneliu Tanase, operatiuni considerate manipulare de piata si pentru care banca centrala va sesiza DIICOT.

Corneliu Tanase a cedat la jumatatea lunii martie 9,95% din capitalul institutiei de credit, prin doua tranzactii deal egale, cu cate 4,97% din titlurile BCC, in valoare cumulata de 19,58 milioane lei (4,34 milioane euro).

Potrivit legislatiei pietei de capital, un investitor trebuie sa notifice Bursa atunci cand drepturile de vot intr-o companie depasesc sau scad sub pragul de 5%. Totodata, Tanase a donat un alt pachet, de 0,11% din actiunile bancii, astfel ca acesta a ramas cu o participatie de 1,1458%, potrivit unui raport transmis de banca miercuri Bursei.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis pe 12 martie sa suspende dreptul de vot la Banca Comerciala Carpatica pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest preventiv, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.
Ilie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social. Tanase detinea anterior 11,2179% din titluri.

Printre motivele invocate in hotararea BNR se afla faptul ca Ilie Carabulea nu mai indeplineste "criteriul de reputatie, din perspectiva integritatii", o condamnare a omului de afaceri si faptul ca acesta este cercetat penal, in stare de arest. Ilie Carabulea si Corneliu Tanase intentionau sa schimbe actuala conducere executiva, prin modificarea statului si componentei Consiliului de Supraveghere si Directoratul, in timp ce managerii propun fuziunea cu alta banca.

Carabulea si Tanase au anuntat ca nu sunt de acord cu introducerea pe ordinea de zi a AGA a propunerii Directoratului privind fuziunea cu o alta banca si au cerut operarea de urgenta a rectificarilor necesare. Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Directoratul Bancii Carpatica a propus ca data de referinta 1 aprilie 2014, astfel ca la AGA vor putea fi prezenti numai actionarii cu drept de vot inscrisi in registrul actionarilor tinut de Depozitarul Central.

Potrivit articolului 230 din OUG 99/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, "in cazul in care persoanele care detin participatii calificate la institutia de credit, persoana juridica romana, nu mai indeplinesc cerintele prevazute de lege si de reglementarile emise in aplicarea acesteia privind calitatea actionariatului unei institutii de credit sau exercita o influenta de natura sa pericliteze administrarea prudenta a institutiei de credit, Banca Nationala a Romaniei dispune masurile adecvate pentru incetarea acestei situatii. In acest sens, independent de alte masuri sau sanctiuni care pot fi aplicate institutiei de credit ori persoanelor care exercita responsabilitati de administrare si/sau conducere a acesteia, Banca Nationala a Romaniei poate dispune suspendarea exercitarii drepturilor de vot aferente actiunilor detinute de actionarii sau membrii respectivi si/sau instituirea administrarii speciale ori implementarea unor masuri de stabilizare.

Actionarii fata de care s-a dispus masura de suspendare a dreptului de vot nu mai pot achizitiona noi actiuni ale institutiei de credit, persoana juridica romana. Actionarii al caror exercitiu al drepturilor de vot nu este suspendat pot tine adunare generala si pot sa ia orice hotarare de competenta acesteia, cu majoritatea prevazuta de lege sau, dupa caz, de actul constitutiv, majoritatea respectiva fiind raportata in acest caz la totalul capitalului social detinut de actionarii in cauza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri