Catalin Cretu va fi speaker in cadrul ecomTEAM, cel mai important eveniment regional de e-commerce si marketing digital, care va avea loc pe 2-3 aprilie, la Brasov.

Scaderea valorii medii a unei tranzactii cu cardul la POS arata ca romanii au inceput sa plateasca sa plateasca cu cardul la comercianti mult mai des si pentru tranzactii de mai mica valoare, mai exact pentru cumparaturile zilnice.

“Cu toate ca numarul de carduri active in piata a ramas aproape la acelasi nivel comparativ cu finalul anului 2008, datele BNR arata ca numarul de plati cu cardul la POS a crescut anul trecut cu aproape 20% fata de 2012 si este de 2,7 ori mai mare fata de 2008. Pe de alta parte, numarul retragerilor de numerar a crescut in perioada 2008 - 2013 mult mai lent, cu 12%, ceea ce inseamna ca procesul de inlocuire a numerarului cu cardurile pentru efectuarea platilor se accelereaza datorita numeroaselor avantaje ale platilor cu cardul, inclusiv comision zero pentru tranzactiile la POS sau online, confort, rapiditate si siguranta”, explica Cretu.

45% dintre tranzactiile cu cardul din 2013 s-au facut la POS

Managerul estimeaza insa ca o mica parte dintre posesorii de carduri din Romania fac cu regularitate plati cu cardul.

Citeste si:

„Vestea buna este ca acestia au inceput sa plateasca mai des cu cardul, dar vestea mai putin buna este faptul ca un procent ridicat dintre posesorii de carduri isi retrag banii de la bancomat o data pe luna si apoi isi pastreaza cardul in sertar. Acest lucru inseamna ca din motive diverse, cel mai probabil din cauza lipsei educatiei financiare, unii romani prefera sa plateasca posibilul comision pentru a retrage numerar in loc sa plateasca cu cardul fara comision! Exista, de asemenea, un procent ridicat de posesori de carduri care platesc ocazional cu cardul, respectiv doar pentru cumparaturi de valoare mare sau atunci cand nu mai au numerar. Acesta este un segment important pe care ne vom concentra eforturile in anii urmatori pentru a-i convinge de beneficiile platilor efectuate cu regularitate cu cardul”, spune Catalin Cretu.

Aproximativ 45% din numarul total de trazactii pe carduri au fost efectuate la POS in 2013, fata de sub 25% din 2008, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei.