Bancile vor "musca" semnificativ din cota companiilor emitente de tichete de masa, in contextul in care din vara ar putea circula in piata primele carduri de masa sub sigla Visa emise de marile banci, a declarat Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia al Visa Europe, la emisiunea Profesionistii in Banking.

"Creste semnificativ concurenta pe aceasta zona: pornim de la cei trei emitenti, care au emis tichetele de masa pe suport de hartie, dar acum li se permite si bancilor sa intre pe aceasta nisa. Avand in vedere ca bancile au un model foarte performant pe carduri, credem ca acestea vor aduce costuri mult mai reduse angajatorilor si comerciantilor", spune Cretu.

El a precizat ca sunt deja banci mari in proces de autorizare la Ministerul de Finante si din vara ar putea circula primele carduri de masa Visa. "Bancile vor aduce un avantaj nu doar prin emiterea cardurilor de masa, dar mai ales prin deschiderea retelei de acceptare pe care o au si, dupa cum stim, aceasta este mare. Sa ne gandim doar la restaurantele care pana acum, in marea lor majoritate, nu acceptau tichetele de masa pe hartie, dar care accepta carduri Visa si vor accepta si carduri de masa Visa".

Comisioanele la plata cu cardul au scazut. Comerciantii nu mai au motive sa respinga plata cu cardul

Daca pana acum comerciantii au argumentat ca acceptarea platii cu cardul este costisitoare si scumpa, din 9 decembrie 2015 comisioanele interbancare platite de catre banca acceptatoare catre banca emitenta a cardului prin care s-a facut plata au scazut de la 1% la 0,2%, pe cardurile de debit, si de la 1,5% la 0,3%, la cardurile de credit.

"Aceste comisioane erau oarecum baza peste care banca acceptatoare isi punea o marja care sa ii acopere costurile si o mica marja de profit. Pentru ca aceste comisioane au scazut dramatic si comisionul final de acceptare a platii cu cardul va scadea semnificativ. Nu cred ca va mai fi o problema pentru un comerciant valid, care doreste sa ofere acest beneficiu clientilor sai, sa accepte plata cu cardul", subliniaza managerul din cadrul Visa Europe.

El a explicat ca in zona urbana ne apropiem deja de o medie de 2 carduri pe adult, pentru ca impartim 14,5 milioane de carduri la populatia urbana, in zona rurala fiind prea putine carduri. "Daca scoatem din discutie tinerii si pensionarii, ne dam seama ca in zona urbana sunt destul de multe carduri. Sunt si foarte multi bani pe ele, exista si creditare, deci comerciantii ar avea tot interesul sa ofere aceasta facilitate clientilor lor si cred ca din ce in ce mai multi o vor oferi".

Cretu se asteapta si in zona de online la o crestere semnificativa a platilor cu cardul, mai ales din zona companiilor de utilitati, care, desi acceptau plata cu cardul, nu o promovau.

Statul a ramas in urma cetatenilor sai la plata cu cardul

"Factorii comerciali accepta din ce in ce mai mult plata cu cardul, populatia are carduri, dar cati angajati din sectorul public au carduri emise de institutiile de stat la care lucreaza, pentru ca astfel sa faca plati la benzina sau in strainatate, atunci cand merg la cursuri sau in delegatii? In continuare acestia pleaca cu banii in plic sau platesc in hotelurile unde nu se accepta numerar cu cardurile lor personale, urmand o reconciliere foarte dificila odata ajunsi acasa", spune Cretu.

El precizeaza ca platile electronice sunt transparente si trasabile si in zona statului este nevoie sa generalizam utilizarea acestor instrumente, asa cum se intampla in strainatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri