Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat planul de redresare al Astra, plan care specifica ca societatea de asigurari controlata de Dan Adamescu are nevoie de o majorare de capital de 490 mil. lei (110 mil. euro) in urmatoarele 12 luni.

Compania de asigurari, controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamescu, are in prezent un capital social de 192,7 milioane de lei.

Citeste si declaratiile lui Dan Adamescu din momentul in care ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara a Astra.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, luni, planul de redresare al Astra, in baza raportului depus de administratorul special KPMG Advisory. (...) Conform mandatului acordat de ASF, administratorul special a efectuat o analiza diagnostic asupra situatiei financiare a Astra, care a avut drept scop, printre altele, identificarea masurilor necesare in vederea redresarii financiare a societatii. Astfel, in scopul imbunatatirii indicatorilor prudentiali ai societatii, a reiesit necesitatea majorarii capitalului social in mai multe etape, in decurs de aproximativ un an, cu suma de 490 milioane de lei, din care, intr-o prima faza imediata, capitalul social sa fie majorat cu aproximativ 70 milioane de lei", se arata intr-un comunicat al KPMG, citat de Mediafax.

Solutionarea pe cale amiabila a unor litigii, parte a planului de redresare al Astra

Totodata, in scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudentiali ai companiei, pe langa majorarea capitalului social, administratorul special a identificat si necesitatea punerii in practica a unui set de masuri care includ, fara limitare, solutionarea amiabila a unui numar restrans de litigii derivand din raporturi de asigurare, care au un impact semnificativ asupra indicatorilor prudentiali ai societatii, precum si recuperarea, in conditiile legii, a anumitor imprumuturi acordate de societate si ajunse la scadenta, cu impact semnificativ asupra indicatorilor prudentiali ai societatii.

De asemenea, Astra trebuie sa reduca necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor de natura catastrofala prin cresterea capacitatii tratatelor de reasigurare incheiate de companie pentru transferul acestui tip de riscuri si prin plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating A sau superior, acordat de agentii de rating cu reputatie internationala.

In plus, asiguratorul trebuie sa aplice o serie de masuri de imbunatatire a mediului de guvernanta corporativa, cu scopul stabilizarii modelului de afaceri sustenabil pe termen lung, care sa asigure respectarea cerintelor legale cu privire la indicatorii prudentiali si evitarea aparitiei unor situatii de dificultate financiara.

Actionarii Astra, convocati pe 12 mai

"In urma aprobarii de catre ASF a planului de redresare, administratorul special a decis convocarea adunarii generale extraordinare a actionarilor Astra, avand ca punct principal pe ordinea de zi delegarea catre administratorul special a atributiei de majorare a capitalului social, in conditiile prevazute de lege", se mai spune in comnunicat.

Reprezentantii KPMG Advisory au aratat ca aprobarea planului de masuri de catre ASF reprezinta un pas important in procesul de redresare financiara a societatii.

"In etapa urmatoare, este necesar ca toate partile implicate sa contribuie la succesul implementarii planului. In acest sens, ne bazam pe suportul actionarilor in vederea sustinerii demersurilor de recapitalizare a societatii, precum si pe cel al angajatilor si colaboratorilor Astra pentru a asigura in continuare desfasurarea in conditii normale a activitatii", au mai spus reprezentantii adminitratorului special.

Cum a ajuns Astra sub administrare speciala

Agentia Mediafax a relatat, in 7 februarie, ca ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF, privind situatia financiara a Astra Asigurari, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei.ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport.

De asemenea, se mentioneaza ca societatea avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Potrivit autoritatii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Flota Tarom si cea a Postei, asigurate de Astra

Raportul ASF aminteste ca Astra Asigurari este cel mai mare asigurator din piata, iar falimentul ar pune in pericol chiar societati de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumera Aeroportul Henri Coanda, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timisoara si Constanta, Romaero, Autoritatea Aeronautica Romana, flota Postei Romane, flota maritima a Group Grimaldi.

ASF mai mentioneaza ca in primele noua luni din 2013 Astra Asigurari a cedat in reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizata cu asiguratorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.Un alt element notat in raport il reprezinta un imprumut acordat de compania de asigurari grupului Nova Trade, din care face parte si Astra, respectiv 105,3 milioane lei catre Medien Holding SRL.

La 11 zile de la publicarea de catre Mediafax, ASF a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. Simultan cu introducerea administrarii speciale, ASF a impus Astra o seri de masuri, respectiv inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari, luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate, interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie, precum si interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF.

KPMG este o retea de firme care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor, care isi desfasoara activitatea in 155 de tari si are 155.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.Piata asigurarilor generale si de viata a depasit 8 miliarde de lei in 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri