Rascumpararile de asigurari de viata inainte de termen si partial din conturile de asigurare s-au cam oprit incepand cu 2013. Valul cel mai mare a fost in 2010, urmat de 2011 si 2012, dar pe un trend descrescator, a spus Violeta Ciurel (foto), sefa operatiunilor din Portugalia ale grupului francez AXA, la o intalnire cu presa a asociatiei asiguratorilor.

Anul trecut, sumele platite cu titlu de rascumparari totale si partiale, la cererea asiguratilor, au fost de 417,98 milioane lei, in scadere cu 2,75% fata de 2012. Rascumpararile totale au reprezentat 324,76 milioane lei (+5,19% fata de 2012), iar cele partiale au fost in suma de 93,21 milioane lei (-23,01% fata de perioada similara din 2012), potrivit datelor publicate de ASF.

In acelasi timp, primele brute subscrise in clasa asigurarilor de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare au avut o pondere majoritara de 62,93% din totalul asigurarilor de viata, totalizand 1,04 miliarde lei, in scadere cu 5,97% fata de anul 2012. Primele brute subscrise in clasa asigurarilor de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii au avut o pondere de 33,17% din total viata. Acestea au insumat 548,43 milioane lei in 2013, in scadere cu 12,43% fata de 2012.

De ce au scazut asigurarile de viata?

"Romanii nu mai au bani si ca urmare si-au dezvoltat alte prioritati. Asigurarea de viata presupune o obligatie de a plati pe termen lung, insa oamenii se tem pentru locul de munca, unde exista o instabilitate din acest punct de vedere. Multe firme s-au restructurat, au redus personalul si atunci sigur ca oamenii nu mai gandesc pe termen lung. Orizontul de timp s-a scurtat foarte mult, au deja obligatii financiare catre banci, au crescut costurile la energie si carburanti s.a.m.d.. Cosul de consum s-a schimbat.", a declarat Violeta Ciurel, la intalnirea UNSAR.

In opinia sa, un alt motiv este legat de faptul ca in special pe anumite clase de asigurari daca se fac rascumparari anticipate, exista niste taxe care se percep de catre asiguratori. "Clientii pot sa piarda niste bani daca renunta la polite inainte de termen. Si atunci, prefera, ignorand partea de protectie care este esentiala in asigurari, multi prefera sa-si depuna banii la banca desi sunt servicii diferite."

Ea a adaugat ca au ramas insa destul de importante in portfoliul asiguratorilor, asigurarile de studii pentru copii, deoarece in Romania conceptul de familie si de a creste un copil este foarte important spre deosebire de occident unde caracterul este putin mai individualist. Pe de alta parte, "avem o mare problema, pentru ca penetrarea la nivelul UE este de 7-8%, la noi este numai 1,3%. Vorbim intra-devar de alta populatie si de alte venituri. Este destul de mare ecartul."

Cu toate acestea, "potentialul cel mai mare al asigurarilor de viata in urmatorii ani, este reprezentat de asigurarile de sanatate, insa depinde si de reforma din domeniul sanitar care va fi implementata.", a mai spus Violeta Ciurel, la evenimentul organizat de Uniunea nationala a societatilor de asigurare din Romania (UNSAR), la Sinaia.

Sursa foto: UNSAR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri