In cadrul operatiunilor de factoring intern (atat Furnizorul cat si Debitorul cedat sunt persoane juridice rezidente in Romania), conform prevederilor Codului Civil (art 1.570, 1.573 si 1.578) cesiunea de creanta:

  1. nu poate fi interzisa, orice astfel de clauza fiind nula
  2. este opozabila Debitorului:
    • in baza primirii unei comunicari scrise (Notificare), pe suport hartie sau in format electronic, in care se arata identitatea cesionarului, se identific în mod rezonabil creanta cedata si se solicita debitorului sa plateasca cesionarului &
    • in baza publicarii (in AEGRM),
    • independent de refuzul Debitorului sau de orice clauze care o interzic
  1. nu poate fi afectata de compensari in cazul in care Debitorul Cedat a acceptat Notificarea

Exceptie de la cele de mai sus fac Debitorii institutii publice, carora, in baza Legii 125/2011, art. 61, in vederea asigurarii opozabilitatii, este necesar a li se cere acceptul prealabil, exprimat in scris.

In cadrul operatiunilor de factoring, Debitorul cedat are obligatia de a plati creantele cesionate in contul Factorului, orice alta plata neeliberandu-l de datoria catre acesta.

Exceptie de la aceasta obligatie fac, in baza Legii 125/2011, art.61, insititutiile publice romane care, la momentul achitarii creantelor cesionate de furnizori, conditioneaza plata de absenta datoriilor fiscale ale cedentului creantei (Furnizorul). Astfel, parte din creanta, echivalentul datoriilor catre bugetul central de stat si cele locale, se va plati catre contul de Trezorerie al cedentului, urmand ca doar diferenta sa fie incasata de cesionar (Factorul) in contul sau de Trezorerie.

Pentru mai multe detalii despre factoring vizitati unicredittiriac.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri