Faptul ca anumiti jucatori incearca sa-si rezolve problemele in anumit fel sau altul este deja marginal si ar trebui sa inceteze. Daca vrem sa rezolvam problemele trebuie sa punem cartile pe masa. Avem 23.256 de petitii ale consumatorilor in 2013 si numarul acestora creste. Nu putem trai intr-o asemenea piata, ingropata de petitii, apreciaza Misu Negritoiu (foto), presedintele ASF.

"Avem o misiune si aceasta este data de cei 16 milioane de consumatori care se uita la noi. Nu putem sa ne certam in continuu. Primesc plangeri si contestatii in fiecare zi. Nu mai incercati pe alte cai, pe presiune, pentru ca nu vom avea rezultate. Nimeni nu-si recunoaste problemele. Toata lumea contesta.", a declarat Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), la o conferinta organizata de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).

Industria are probleme. Are jucatori improvizati, slabi si abuzivi.

In opinia sa, ASF trebuie sa fie un leagan de competente si de resurse pentru industria asigurarilor. "Domnul Vrignaud (n.r. presedintele UNSAR) spunea ca industria trece printr-o criza de imagine. Nu este numai atat. Mi-e teama ca este o criza structurala la care trebuie sa ne uitam impreuna. Sunt distorsiuni de natura structurala in aceasta piata, iar problemele sunt de fond, nu numai de forma. Crizele intotdeauna insa pot sa-ti aduca beneficiul restructurarii.", a spus Misu Negritoiu.

In ceea ce priveste relatiile dintre asiguratori si fata de ASF, Misu Negritoiu a declarat ca trebuie sa existe mai multa etica si mai mult respect. "Vin dintr-o piata care a trecut prin probleme comparabile. Nu se poate, este un razboi! Limbajul este aproape inacceptabil. Ar trebui sa ajungem la colaborare. Nu se poate continua asa. Este o piata de sanctiuni, de sanctionati si de procesomani. Priviti in propria curte, la standarde, la profesionalism, la valori. Nu se poate ca un sanctionat intr-o piata sau cu o anumita reputatie intr-o piata europeana, de exemplu, sa vina la mine si sa-mi ceara corespondenta cu autoritatea din tara respectiva. Unde este respectul fata de autoritate?", a punctat Misu Negritoiu, la conferinta organizata de UNSAR.

Misu Negritoiu: Este o industrie financiara, nu una pentru IMM-uri

"Nu este acceptabil sa primesc cereri de la societati cu probleme interne si externe care vor sa se duca iar pe alta piata prin pasaportul european. Pasaportul european este pentru jucatori egali, pentru jucatori cu reputatie. Daca nu esti puternic la tine in tara cum poti sa te duci sa vinzi polite RCA in alte tari?", a mai spus Misu Negritoiu.

Presedintele ASF a adaugat ca piata de asigurari se indreapta spre "jucatori masivi si puternici. Cine rezista, rezista, cine nu rezista, nu rezista! Este o industrie financiara, nu una pentru IMM-uri. Companiile financiare nu pot fi pur si simplu improvizate. Astfel, avem o sarcina: actualizarea pachetului normativ si legislativ, unde trebuie sa introducem si o dimeniune de reputatie si risc."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri