Printr-o decizie din decembrie 2007, Comisia Europeana a declarat contrare dreptului concurentei comisioanele interbancare multilaterale (CIM-uri) aplicate in cadrul sistemului de plata cu carduri MasterCard. CIM-urile corespund unei parti din pretul unei operatiuni cu cardul de plata, retinute de banca de emitere a cardului. Costul CIM-urilor este imputat comerciantilor in cadrul mai general al comisioanelor care le sunt facturate pentru utilizarea cardurilor de plata de catre institutia financiara care le administreaza operatiunile.

Comisia a retinut ca CIM-urile au ca efect stabilirea unui nivel minim al comisioanelor facturate comerciantilor si, pentru acest motiv, constituiau o restrangere a concurentei prin preturi, noteaza Mediafax. Prin aceste comisioane interbancare multilaterale (CIM), institutia bancara care a emis cardul cu care se efectueaza o plata retine un procent din plata respectiva, costul CIM-urilor fiind suportat de catre comercianti.

In 2012, MasterCard a contestat in instanta decizia Comisiei Europene, insa Tribunalul UE a mentinut hotararea institutiei euroepene. Ulterior, MasterCard a depus recurs la Curtea de Justitie, care, la randul sau, a mentinut sentinta data de instanta anterioara. Curtea a aratat ca Tribunalul a luat in considerare caracterul dual al sistemului, si a analizat rolul CIM-urilor in echilibrarea segmentelor "emitere" si "acceptare" ale sistemului MasterCard, admitand existenta unor interactiuni intre aceste doua segmente.

Aplicarea comisioanelor interbancare nu aduce avantaje MasterCard

Curtea de Justitie explica faptul ca MasterCard nu a reusit sa dovedeasca existenta unor avantaje semnificative care sa decurga din aplicarea comisioanelor interbancare. Totodata, instanta a subliniat ca sistemul de plati MasterCard nu este afectat de eliminarea comisioanelor.

Curtea a aratat ca Tribunalul a procedat in hotararea sa la o examinare detaliata pentru a determina in special daca CIM-urile limiteaza presiunea pe care comerciantii o pot exercita asupra bancilor de acceptare la negocierea comisioanelor facturate de acestea din urma. Tribunalul a putut concluziona, asadar, in mod intemeiat ca CIM-urile au efecte de restrangere a concurentei.