Referinta pentru euro a coborat cu 0,33 bani, la 4,4705 lei/euro, dupa ce miercuri a stagnat la 4,4738 lei/euro. Paritatea pentru euro anuntata a crescut luni cu aproape 1,5 bani si a ajuns la 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat nivel din aproape noua luni, pe volume ridicate, determinate de ordinele de cumparare de euro introduse preponderent de straini.

Pentru dolar, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs in urcare cu 3,26 bani, la 3,625 lei, in urma intaririi monedei americane pe marile piete financiare in raport cu euro. Paritatea dolarului este la celmai ridicat nivel incepand cu 21 august 2012, cand se situa la 3,6255 lei. Cursul dolarului s-a situat aproape de acest nivel si pe 8 decembrie, la 3,6246 lei.

Cursul francului elvetian a scazut cu 1,14 bani, la 3,7137 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Valutele din Europa Centrala s-au apreciat fata de euro in deschiderea tranzactiilor de joi, in timp ce bursele au crescut puternic, dupa ce Rerzerva Federala a SUA (Fed) si-a modificat miercuri limbajul referitor la momentul in care va incepe majorarea dobanzilor, anuntand ca va stabili cu "rabdare" momentul pentru "normalizarea" politicii monetare.

Citeste si:

Banca centrala a SUA a precizat ca noua abordare este in concordanta cu declaratia anterioara, prin care a aratat ca este potrivit sa mentina dobanzile aproape de zero "o perioada considerabila de timp". Majoritatea oficialilor Fed anticipeaza ca dobanzile vor fi marite in 2015, dar nu atat de mult cat anticipau anterior. De asemenea, banca centrala a Elvetiei a decis introducerea de dobanda negativa la depozite.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4695 4,4715 lei, in scadere de la 4,4766 lei in tranzactiile de pe finalul sedintei de miercuri. "Au fost jucatori de afara care au vandut euro mai puternic. Pentru moment, piata pare ca a gasit suport aproape de 4,47 lei/euro", a declarat dealerul unei banci.

Monedele din regiune s-au apreciat in raport cu euro in deschiderea sedintei, dar in timp ce leul a mentinut aceasta directie pana la mijlocul zilei, forintul si zlotul au trecut pe depreciere usoara, cu 0,1%.

Leul a avut in ultimele doua sedinte o evolutie mai buna decat cea a valutelor regionale, cu semne ale unor interventii ale bancii centrale. "Am notat ieri ca nu au existat indicii ale interventiilor valutare in sedinta de marti, dar tranzactiile de miercuri au aratat semnele obisnuite ale concentrarilor de volume. Acest lucru ar trebui sa ajute leul in viitor, in cazul unor posibile momente tensionate, dar in sedinte mai bune, cum ar putea fi, de exemplu, cea de astazi, leul s-ar putea intari intr-un ritm ceva mai redus decat valutele regionale", a afirmat, intr-o nota catre investitori si analisti, economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu.