Clientii cu credite in franci elvetieni ar putea fi ajutati de banci cu mai multe solutii, care sa mentina rata lunara in lei la un nivel apropiat celui din decembrie 2014. Masurile au fost agreate joi cu BNR si ARB.

Bancile care au acordat credite in franci elvetieni au avut joi, la Banca Nationala, o intalnire de lucru cu conducerea executiva a BNR si cu cea a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), pentru "a gasi o serie de solutii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectati de turbulentele recente de pe piata financiara internationala determinate de decizia Bancii Centrale a Elvetiei", potrivit unui comunicat al BNR, citat de Mediafax.

Astfel, cele trei parti au agreat o serie de solutii pe care bancile le pot oferi clientilor individual, fara a fi limitate doar la acestea. "Pentru a rezolva aceste probleme individuale, bancile comerciale au la dispozitie o serie de solutii optionale consistente cu principiul impartirii poverii ajustarii (burden - sharing) aplicat si pe plan international", se spune in comunicatul BNR.

Masurile vizeaza mentinerea ratelor lunare in lei aferente creditelor in franci elvetieni la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014, conversia creditelor in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei, reducerea temporara a ratei dobanzii pentru a compensa efectul aprecierii francului elvetian sau flexibilizarea mecanismului de rescadentare si a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor, prin aplicarea prevederilor "Electoratei" imbunatatite. Totodata, bancile vor avea in vedere simplificarea procedurilor administrative si intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca, astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane sau solicitarea constituirii de noi garantii.

"Solutiile sunt complementare. Fiecare banca poate aplica un mix adecvat de solutii adaptat fiecarui caz individual. Ele sunt valabile si pentru creditele acordate in alte monede si pot fi optimizate de la caz la caz", se precizeaza in comunicat.

Citeste si:
Deficitul balantei comerciale a ajuns la 10 MILIARDE de euro
Deficitul balantei comerciale...

Sursa foto: franci elvetieni, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Preturile au crescut cu 4% in decembrie 2019