ASF va constitui un grup consultativ in domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiare

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va constitui un grup consultativ in domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiare, avand ca scop prevenirea si identificarea practicilor incorecte si a clauzelor contractuale neclare, precum si promovarea increderii in produsele financiare.

Grupul va fi constituit din trei subgrupuri de lucru pentru fiecare piata supravegheata si reglementata de catre ASF: asigurari, piata de capital si pensii private, se arata intr-un comunicat al ASF, scrie Mediafax.

Din grup vor face parte reprezentanti ai AAF (Asociatia Administratorilor de Fonduri), ABPC (Asociatia Brokerilor din Piata de Capital), AIPC (Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital), ANPCPPSR (Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania), APAPR (AsociatiaPensiilor Private din Romania), APPA (Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor), EIOPA - Insurance & Reinsurance Stakeholder Group, AURSF (Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare), UNSAR(Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania), UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania), APC (Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania), FAC (Federatia Asociatiilor de Consumatori), OPPC (Organizatia Profesionistilor Pietei de Capital) si ANCELDR (Asociatia Nationala a Constatatorilor, Evaluatorilor si Lichidatorilor de Daune din Romania).

Grupul consultativ, constituit la initiativa Directiei Protectia Consumatorilor din cadrul ASF, va avea printre obiective consolidarea protectiei consumatorilor de servicii financiare, prevenirea si identificarea practicilor incorecte, neloiale sau frauduloase, a clauzelor contractuale neclare, a celor susceptibile a fi declarate abuzive, educarea si promovarea increderii in produsele si serviciile financiare si elaborarea unei strategii comune in domeniul protectiei consumatorilor, potrivit ASF.

De asemenea, grupul va organiza campanii/evenimente comune in domeniul protectiei consumatorilor si va evalua modul in care legislatia europeana este implementata si respectata in legislatia nationala, respectiv pe piata financiara ne-bancara autohtona, in probleme care vizeaza protectia consumatorilor – prin studii, analize, actiuni de mystery shopping. Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost infiintata in aprilie 2013, prin preluarea si reorganizarea atributiilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Citeste si:
Suspiciuni de fraudă la ASF în favoarea unor firme de asigurări
Suspiciuni de fraudă la ASF...

Foto: Shutterstock / tablet computer

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri