Platile cu moneda virtuala, precum Bitcoin, prezinta potentiale riscuri pentru sistemul financiar pe fondul lipsei reglementarii si a supravegherii, legate si de spalarea banilor sau lipsa unei securitati adecvate, potrivit unui raport al Bancii Centrale Europene (BCE), iar BNR va monitoriza evolutia acestor scheme.

BCE releva in raport ca printre riscurile pe care le prezinta utilizarea schemelor de moneda virtuala ca modalitate alternativa de plata, precum Bitcoin, se mai numara finantarea terorismului si volatilitatea pretului, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei.

Totodata, Autoritatea Bancara Europeana a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpararii, detinerii si tranzactionarii monedelor virtuale si, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de moneda virtuala. In aceste conditii, BNR precizeaza ca monitorizeaza evolutia schemelor de moneda virtuala din perspectiva unor potentiale riscuri asupra sistemului financiar.

"Moneda virtuala nu este moneda nationala si nici valuta, iar acceptarea acesteia la plata nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodata, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, in intelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica", se mai spune in comunicat.

ALERTA, CCR: Legea...
Citeste si: ALERTA, CCR: Legea repatrierii aurului BNR este constitutionala

Sursa foto: Bitcoin / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
PNL il vrea pe Ionut Dumitru ca viceguvernator BNR