Trecand peste faptul ca analiza era incompleta, facand referire doar la PFA-urile inregistrate la Registrul Comertului si ignorandu-le pe cele care au la baza profesiile liberale (asa-numite-le PFI-uri), indraznesc sa contrazic concluziile prezentate acolo si sa afirm ca aceasta structura de desfasurare a activitatii a fost si este folosita in ultima vreme in Romania mai ales cu scopul de a evita plata impozitelor si contributiilor aferente salariilor si ca reprezinta prea putin un semn de crestere a spiritului antreprenorial in Romania. Iar in sprijinul meu voi aduce doar doua argumente:

Nivelul impozitarii: in prezent la fiecare 1 leu salariu net se platesc la bugetul de stat inca 75 de bani sub forma de impozite si contributii, pe cand la un sistem de PFA pentru acelasi 1 leu obligatiile catre stat sunt in jurul a 30 de bani. O diferenta semnificativa.

Riscul afacerii: stim cu totii ca diferenta majora intre a desfasura o afacere prin intermediul unei firme (SRL) vis-a-vis de un PFA este riscul asociat: in prima varianta, SRL-ul raspunde in fata creditorilor in limita capitalului social pe cand in a doua, PFA-ul este responsabil cu intregul patrimoniu, atat cel personal cat cel afectat afacerii. In conditiile in care falimentul personal este inca subiect al dezbaterii publice, aceasta este de asememenea o diferenta semnificativa. Si totusi foarte multa lume prefera PFA-ul in detrimentul unei firme. De ce? Pentru ca vorbind de salarii mascate si nu de antreprenoriat in adevaratul sens al cuvantului, riscul asociat afacerii este practic zero...

Citeste si:

Intorcandu-ma la viitorul cod fiscal, acolo se face in opinia mea un mic si timid pas inainte in corectarea acestei anomalii (de ce mic si timid voi prezenta mai pe larg intr-un alt articol). Dar este totusi un pas inainte in directia respectarii unui principiu de baza prevazut in codul fiscal inca din 2004: cel al neutralitatii fiscale.

Nu vreau sa se inteleaga de aici ca sunt impotriva antreprenoriatului si a spiritului intreprinzator. Dimpotriva, cred ca doar din aceasta zona putem astepta crestere economica sanatoasa si ridicarea nivelului de viata si educatie in Romania. Dar antreprenoriatul nu trebuie ajutat cu facilitati iluzorii ci cu o fiscalitate clara, fara ambiguitati si care sa nu lase loc de interpretari. Altfel nu facem decat sa ne furam singuri caciula si sa ascundem gunoiul sub pres.