Decizii de impunere 2012: aberantele documente ANAF care te forteaza sa platesti CASS si pentru dobanzile bancare

Mii de romani “norocosi” au aflat recent ca au o datorie de 468 lei la ANAF, dupa primirea deciziei de impunere pentru plata CASS aferent anului 2012, acesta fiind cel mai recent rateu al Fiscului in cursa pentru aducerea unor sume cat mai mari in bugetul de stat.

Cu adevarat aberante sunt insa motivele pentru care Agenția Naționala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa ii oblige la plata pe contribuabili, printre acestea aflandu-se dividende minuscule pe care nici macar nu le-au primit, sau chiar si veniturile din dobanzi bancare.

Cum se contesta decizia de impunere pe 2012

Un exemplu concret este cazul unui pensionar de 60 de ani, fost cadru militar, care recent a primit o decizie de impunere pe anul 2012, prin care era informat ca are de platit suma de 468 de lei. Din documentele primite in plicul ANAF (vezi foto 1 si 2) nu rezulta foarte clar care ar fi presupusele venituri pentru care nu au fost platite contributii la asigurarile sociale de sanatate (CASS), mentionandu-se doar, intr-o subsectiune, ca respectivul ar fi avut venituri din investitii de 2.712 lei in acel an. Singurele venituri ale respectivei persoane in anul 2012 au fost pensia militara (pentru care Ministerul Apararii plateste deja CASS), si veniturile din dobanzi bancare (pentru care in mod normal nu ar trebui sa fie platit CASS din moment ce Ministerul Apararii a facut deja acest lucru).

Dupa un drum la Administratia Financiara Sector 4, loc unde alte cateva zeci de persoane asteptau clarificari pentru aceeasi decizie de impunere, pensionarul obtine o adeverinta de venituri pe anul 2012, care demonstreaza ceea ce stia deja: faptul ca pensia si dobanzile bancare au fost singurele venituri din acel an (foto 3). Functionarii nu ofera alte explicatii cu privire la motivele pentru care chiar si in aceste conditii mai trebuie platita suma de 468 lei, astfel ca singurul lucru ramas de facut este depunerea unei contestatii la decizia primita.

Documente necesare pentru contestarea deciziei de impunere pe 2012

  • Contestatia formulata de contribuabil, in original
  • Decizia de impunere si anexele acesteia, in copie
  • Dovada comunicarii deciziei de impunere din care sa reiasa si data la care a fost comunicata (plicul de la posta in care a fost trimista decizia de impunere)
  • Adeverinta venituri 2012 (eliberata de administratia fiscala)

De unde a inceput totul?

Originea deja celebrelor decizii de impunere porneste de la emiterea Ordinului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 938/2013 pentru aprobarea formularului 630 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate" publicata in august 2013.

Citeste si:
ANAF: În primul semestru al acestui an e clar că vor fi...
Călugăreanu (ANAF): În primul...

Contributia la sanatate trebuie sa fie platita obligatoriu de orice persoana care are venituri doar din investitii (venituri din dobanzi, dividende actiuni), chirii, jocuri de noroc sau alte surse. Indiferent de castig, CASS se calculeaza raportat la o baza lunara care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara. Motivul pentru care majoritatea persoanelor primesc decizii de impunere care ii obliga la plata sumei de 468 lei este acela ca procentul de 5,5% al CASS se aplica salariului minim de 700 lei din 2012 (8.400 lei anual).

In cazul celor care nu depun declaratii de venit, ANAF estimeaza din oficiu nivelul acestora si emite decizii de impunere. Preluarea administrarii CASS de catre ANAF, in 2012, teoretic a marit ritmul de depistare a celor care nu au depus declaratii, dar practic a generat o intreaga serie de decizii de impunere gresite, intalnindu-se numeroase situatii aberante, asa cum sunt si cele ale unor tineri care in 2012 erau inca elevi sau studenti si nu aveau nicio alta sursa de venit.

Deciziile de impunere pot fi contestate in termen de 30 de zile de la primirea plicului ANAF, aceasta fiind de altfel singura metoda prin care poate fi evitata o posibila plata nejustificata.

ANAF nu mai emite decizii de impunere, dar contestarea tot trebuie facuta

O veste partial pozitiva a venit la sfarsitul saptamanii trecute, cand ANAF a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru anul 2012, ca urmare a valului de contestatii primit de la populatie.

Citeste si:
Stingerea eronata a debitelor stabilite prin decizii de impunere
Stingerea eronata a debitelor...

"Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii si comunicarii deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2012 - pana la clarificarea normelor legale aplicabile in cazul persoanelor fizice care datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu reglementarile Cap.2 si 3 ale Titlului IX a) persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau varsta de 18 ani impliniti, b) persoanele pentru care, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara. In cazul categoriilor de contribuabili prevazute mai sus, pentru deciziile comunicate pana la data prezentei, nu se vor dispune masuri in vederea recuperarii sumelor stabilite prin acestea", se arata intr-un comunicat de presa al ANAF.

Chiar si asa insa, administratiile fiscale accepta in continuare contestatii din partea celor care au primit deja decizii de impunere, nefiind clar in ce fel vor fi acestea solutionate.

Sursa foto: Mediafax

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri