In cei sapte ani de functionare, fondurile de Pilon II au incasat de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) si Casa de Pensii Sectoriala a Armatei (CPS MApN) contributii brute in valoare totala de 16,72 miliarde lei, ajungand la active nete administrate in valoare de 21,2 miliarde lei, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, scrie Mediafax.

Pilonul II, lansat la 20 mai 2008, a realizat un castig din investitii de 4,48 miliarde lei, rezultatul net dupa perceperea comisioanelor de administrare. Circa 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate in Romania, in active locale, profilul de risc fiind mentinut redus. Totodata, au investit aproape 20% din activele aflate in administrare in actiuni listate la bursa, detinerile la BVB depasind 850 milioane de euro in prezent.

In prezent, fondurile de pensii reprezinta circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucuresti, iar pe piata de actiuni (privatizari partiale prin listare: Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica) si pe cea de obligatiuni (emisiuni precum Transelectrica si Primaria Municipiului Bucuresti) fondurile de pensii private au cumparat intre 15% si 25% din ofertele lansate pe piata.

"Potrivit numeroaselor studii recente, fondurile de pensii de Pilon II sunt singura resursa de economisire financiara pentru o pondere consistenta a populatiei, in special in randul celor cu venituri mici si fara solutii de economisire-investire in alte instrumente. Potrivit acelorasi studii, fondurile de pensii private vor fi in masura sa asigure o completare semnificativa a ratei de inlocuire (a salariului prin pensie) la varsta retragerii din activitate, rata de inlocuire suplimentara ajungand pana la 20%", se spune in comunicatul APAPR.