"Dimensiunea finantarii prin intermedierea financiara non-bancara in 2014 a fost de 11,6%, din care enumeram fondurile de investitii care sunt principala sursa pe piata de capital, fondurile de pensii si activele in asigurari. Exista un dezechilibru intre finantarea bancara si cea non-bancara. Rolul nostru (ASF - n.r.) in afara de protectia consumatorului si buna functionare a pietelor este sa si activam serviciile financiare nebancare", a declarat Misu Negritoiu.

Declaratiile au fost facute la conferinta Rolul pietelor financiare non-bancare in cresterea economica. La eveniment a participat si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

"Am incercat sa dimensionam serviciile financiare nebancare, sa aflam unde sunt din punct de vedere al finantarii PIB-ului. Vorbim in total, in ceea ce priveste sectoarele pe care noi le supraveghem, de o piata de 13,5 miliarde de euro, care inseamna 11,6% din PIB", a mai spus Misu Negritoiu.

El a adaugat ca diferenta dintre piata bancara si cele non-bancare este in continuare foarte mare si "ne incadram astfel intr-un trend al economiei europene dominata de piata bancara. Acest lucru nu se va schimba insa prea curand in Romania. Dupa cum o sa vedeti totusi intermedierea financiara nebancara a crescut in ultimii ani de la 9,3% din PIB la 11,6%", a mentionat presedintele ASF.

Sursa foto: Mediafax Foto