"In conditiile in care solutia pentru problema Greciei va fi un exit (un scenariu putin probabil dar parca putin mai mult decat acum 6 luni) vom vedea tensiuni pe pietele valutare si, probabil, atingerea limitelor intervalului normal de fluctuatie. Este, totusi, un scenariu care inca este posibil a fi evitat. Dat fiind faptul ca sistemul nostru bancar este bine capitalizat, iar expunerea fata de bancile grecesti este de circa 11-13%, cred ca rezilienta lui la un astfel de soc este optimala. Asta nu inseamna ca miscarea pietelor nu va fi vizibila, ci ca va fi conjuncturala si reversibila. Astfel, in conditiile unui Grexit putem avea in vedere o depreciere conjuncturala a ron de circa 5%", a declarat Libocor pentru Mediafax.

El a adaugat ca scenariul cel mai probabil inca este favorabil ramanerii Greciei in zona euro si a facut o trimitere la istorie, atragand atentia ca grecii au tendinta sa ia decizii gresite si ca lectia istorica a demonstrat ca nu se pot descurca singuri sa rezolve problemele.

"Deteriorarea acestui scenariu depinde de cum va trata Grecia relatia cu Europa din care face parte: cu individualismul spartan a lui Leonidas (la Termopile) sau cu intelepciunea unificatoare a lui Temistocle (la Salamina). Istoria ne arata ca abordarea celui din urma a salvat Grecia atunci", a spus Libocor.

Citeste si:

Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, in aceasta saptamana, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum. Vineri noaptea, Tsipras a anuntat ca vrea sa organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminica aceasta propunere.

Leul romanesc si eurobondurile Bulgariei au inregistrat luni cele mai mari scaderi intre monedele si obligatiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor ca sistemele bancare vor fi afectate de o iesire a Greciei din zona euro. Leul s-a depreciat in raport cu euro la 4,4931 unitati, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar fata de dolar a fost depasit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, dupa evenimentele din Grecia.