"Tinta noastra este, pe de o parte, sa respectam pana in septembrie, toate masurile la care ne-am angajat, in special cele de reforma structurala, dar obiectivul nostru este si acela ca atunci cand facem bugetul sa avem deja un deficit asa cum ne-am asumat, de 1,2%, la care se adauga devierea temporara de 0,5%", a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, conform Mediafax. El a precizat ca acordul cu FMI este inca in derulare, iar toate angajamentele Guvernului asumate cu partenerii internationali se mentin.

"Saptamana trecuta am aprobat o serie de masuri care faceau parte din acest program, inclusive majorarea pretului la gaze de la 1 iulie. Cel mai bine se va vedea acest lucru vizavi de tinta de deficit pe care noi va trebui s-o respectam in 2016 in momentul cand creionam bugetul pe 2016. Deja sunt o serie de masuri compensatorii care reduc deficitul, noi am spus sub 3%, dar va fi mult mai jos, cu respectarea a ceea ce ne-am asumat deja", a spus Teodorovici. El a indicat ca efectul masurii TVA de 9% de la 1 iunie dupa primele saptamani a fost de crestere a vanzarilor cu cel putin 17%, ceea ce "spune foarte mult".

"Am toata increderea ca toate masurile compensatorii pe care noi le identificam – o parte le-am identificat, la altele inca mai lucram – vor face ca deficitul anului 2016 sa fie cel asumat cu partenerii nostri internationali, de 1,2%, la care se adauga o deviere temporara convenita de 0,5%", a adaugat ministrul. Teodorovici a mentionat ca una dintre modalitatile de a reduce deficitul este taierea cheltuielilor inutile, nejustificate, realizate in administratie si in economie, planul fiind de cheltuire planificata si mult mai eficienta, fara a afecta partea de investitii.

Citeste si:

"Noi putem chiar si pentru un an sa avem o astfel de deviere de la deficit, daca in 2017 revenim, bazandu-ne pe cresterea economica, pe incasarile mai bune. Putem taia foarte multe cheltuieli care sunt in administratie. Daca noi centralizam achizitiile publice de la toate ministerele intr-un singur loc, cum au facut alte state, se pot reduce cheltuielile cu aproximativ 30%. Un principal obiectiv pentru acest an, ca si la rectificarea de la sfarsitul lunii iulie, este ca partea de investitii in principal sa primeasca cea mai mare alocare financiara", a completat oficialul.

El a punctat ca tinta de deficit asumata ar putea fi astfel respectata chiar din 2016, daca Guvernul identifica toate masurile compensatorii care sa contrabalanseze impactul pe care Codul Fiscal il va avea anul viitor in buget.
In ceea ce priveste deficitul pentru acest an, Teodorovici spune ca rectificarea bugetara de la finele lunii iulie se va realiza luand in calcul incadrarea in tinta de 1,8%, insa aceasta ar putea fi totusi depasita, daca va fi sporita partea de investitii.

Sursa foto: Mediafax Foto