Axa, Astra, EximAsig, Euroins si Carpatica nu ating cerinta de capital minim (MCR), care este obligatorie de la 1 ianuarie 2016, cele cinci companii inregistrand fonduri proprii negative in valoare de 2,1 miliarde de lei (circa 467 milioane euro), potrivit ASF.

"99% din deficit se datora deficitului de fonduri proprii inregistrat de Astra, Carpatica si Euroins", releva raportul intocmit de ASF in urma exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor si de efectuare de teste de stres. Ceilalti opt asiguratori au inregistrat un excedent total de active fata de pasive de 2,14 miliarde de lei (476 de milioane euro), ceea ce a condus la un excedent agregat in valoare de 37 milioane lei. Totalul fondurilor proprii disponibile pentru a acoperi cerinta de capital minim pentru cele 13 societati de asigurare participante a fost de 84 milioane lei la 30 iunie anul trecut, in timp ce totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi MCR s‐a mentinut la aproximativ 49 milioane lei, anunta Mediafax.

Avand in vedere ca MCR era la data de referinta de 1,5 miliarde lei, rata de acoperire a MCR a fost de numai 3,3%. Daca trei dintre cele cinci societati cu fonduri proprii negative sunt excluse din esantion, respectiv Astra, Carpatica si Eurioins, rata de acoperire a MCR ar creste la un nivel confortabil de 335%.

Opt dintre cele 13 societati de asigurare ar avea o rata a MCR mai mare de 100% - Allianz, Asirom, Generali, Groupama, ING, Omniasig, PAID si Uniqa. Astfel, Astra, Axa, Carpatica, Euroins si EximAsig ar avea o rata a cerintei de capital minim sub 0%, Asirom si Uniqa - o rata a MCR intre 100% si 150%, in timp ce rata pentru Allianz, Generali, Groupama, ING, Omniasig si PAID ar depasi 150%. Alaturi de Axa, Astra, EximAsig, Euroins si Carpatica, inca patru societati (Asirom, Groupama, PAID si Uniqa) nu ating cerinta de capital de solvabilitate (SCR), conform Solvabilitate II (Solvency II).

Totalul fondurilor proprii disponibile pentru a acoperi SCR pentru cele 13 societati de asigurare era la 30 iunie 2014 de 180 milioane lei, in timp ce totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi SCR atingea 174 milioane lei. Avand in vedere ca SCR era la data de referinta de 5,4 miliarde lei, rata de acoperire a SCR s-a mentinut la 3,2%. In cazul in care trei dintre cele cinci societati cu fonduri proprii negative sunt excluse din esantion, rata de acoperire a SCR ar creste la 99,98%.

Perioada necesara pentru indeplinirea indicatorului SCR nu este reglementata de ASF. Dintre cele 13 companii de asigurari verificate de ASF, doar patru indeplinesc indicatorii MCR si SCR, respectiv Allianz, ING, Omniasig si Generali.

Din raport reiese ca Astra, Axa, Carpatica, Euroins si EximAsig ar avea o rata a SCR sub 0%, Groupama si Uniqa - o rata a SCR intre 0% si 50%, Asirom si PAID - intre 50% si 100%, Allianz si Omniasig - intre 100% si 150%, iar Generali si ING - o rata care ar depasi 150%. "Chiar daca regimul prudential Solvabilitate II se va aplica de la 1 ianuarie 2016 (...) scopul exercitiului a fost acela de a evalua daca societatile participante sunt pregatite pentru introducerea normelor Solvabilitate II", se mai arata in raportul ASF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri