• Societatile Astra Asigurari si Carpatica Asig, aflate in procedura de redresare financiara, vor continua sa indeplineasca masurile stabilite in cadrul planurilor de redresare asumate de fiecare societate in parte.

Cu toate acestea, societatea Carpatica Asig a propus ASF un set de masuri suplimentare, care a fost aprobat de catre Consiliul Autoritatii, si care completeaza planul de redresare initial. Printre acestea se numara: varsarea, pana la 31 august 2015, a capitalului subscris de catre actionari, in valoare de 2,5 milioane de lei; incasarea partilor sociale cesionate de catre Carpatica Asig catre actionari, in suma de 2,7 milioane lei, incepand cu luna septembrie a acestui an; atragerea unui imprumut subordonat in suma de cel putin 30 milioane de lei; scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta.

  • Pentru 10 societati – EximAsig, Groupama, Asirom, Allianz-Tiriac Asigurari, Axa, Generali, NN Asigurari de Viata, Omniasig, Uniqua Asigurari si PAID - Consiliul ASF a aprobat planurile de masuri trimise de acestea deoarece din analiza efectuata a rezultat ca sunt conforme cu necesitatile de ajustare in urma exercitiului BSR.

Astfel, EximAsig isi va majora capitalul social cu suma de 20 milioane de lei pana la data de 15 octombrie 2015. Groupama indeplineste marja de solvabilitate incepand cu luna iulie 2014. Asirom a prezentat o propunere de majorare a capitalului social, prevazuta pentru luna august 2015, in suma de 110 milioane lei. In cazul societatilor Allianz-Tiriac Asigurari, Axa, Generali, NN Asigurari de Viata, Omniasig, Uniqa Asigurari si PAID recomandarile auditorilor au fost preluate in planurile de masuri, o parte dintre ele fiind deja implementate. Altele sunt in curs de implementare si vor fi urmarite ca atare de catre ASF.

  • In cazul Euroins, planul de masuri prezentat pe data de 4 august 2015 nu a raspuns in intregime necesitatilor de ajustare rezultate din exercitiul BSR. Planul de masuri prezentat initial prevede ca aspecte esentiale ale rectificarilor, urmare a exercitiului BSR, doua majorari de capital social de cate 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum si un nou contract de reasigurare pentru RCA.

Din analiza aspectelor mentionate a fost evidentiat faptul ca termenele propuse de societate in calendarul majorarilor de capital social depasesc termenul de 3 luni de la data publicarii rezultatelor exercitiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totala prezentata de companie in acest calendar de majorari este insuficienta pentru restabilirea atat a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cat si a fondurilor proprii (Solvabilitate II). Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de masuri in vederea reanalizarii.

Sursa foto: Asigurari / Shutterstock