"Trebuie sa primim o solicitare si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile. Vor fi diferite fata de cele din trecut. (...) Este doar o discutie tehnica pe buget", a afirmat Tolosa, intrebat daca FMI va mai accepta un nou acord cu Romania, scrie Mediafax.

El a precizat ca, pana la acest moment, FMI nu a primit nicio solicitare oficiala din partea autoritatilor romane pentru un nou acord. Acordul actual cu institutiile financiare internationale, in valoare de 4 miliarde euro, are un caracter preventiv si expira la finalul lunii septembrie, fara succes, intrucat Guvernul nu si-a indeplinit toate obligatiile asumate.

Anterior, Romania a incheiat cu succes doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat in 2013, a avut caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi. La primul acord de finantare (2009 - 2011) FMI a contribuit cu 13 miliarde de euro, restul fiind fonduri de la Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale.