Cu siguranta, nu exista nici unul dintre noi caruia nu i-ar placea sa aiba mai multi bani. Daca te intrebi uneori cum de reusesc oamenii bogati si de succes sa aiba atat de mult, trebuie sa citesti in continuare urmatoarea lista. Publicatia Lifehack a centralizat o lista cu mici trucuri pe care le poti aplica in viata de zi cu zi pentru a economisi bani, similar cu modul in care reusesc cei deja bogati.

1. Fii atent la cheltuielile de mica valoare

Foarte multi dintre noi, suntem de obicei atenti cu privire la a face investitii mari sau achizitii uriase. Cu toate acestea, avem tendinta sa tratam imprudent cheltuielile aparent de mica valoare. Dar, aceste cheltuieli reduse se pot aduna si eventual sa constituie o suma ridicata.

Mai putin de 5% dintre elevii romani din invatamantul primar participa, o ora pe saptamana, la cursuri unde se preda ABC-ul financiar. Educatia financiara este un capitol la care si multi adulti sunt datori, insa nu inseamna ca un copil ar trebui sa creada ca banii sunt fabricati de zane.

2. Concentreaza-te la viitor

Este foarte usor sa cheltui bani pentru a obtine ceva ce iti place, dar la sfarsitul zilei, iti vei fi cheltuit toti bani, indiferent cat castigi. Concentreaza-te pe viitor in loc de satisfactia din prezent. Poti fi tanar fara bani, dar nu si batran fara ei.

O pondere de 85% dintre participantii la un studiu IPSOS, realizat de administratorul de pensii private NN Pensii anul trecut, au spus ca nu economisesc pentru pensie, iar peste 30% credeau ca statul este responsabil pentru asigurarea unui viitor financiar odata cu pensionarea.

3. Nu cumpara lucruri inutile doar pentru impresie

Desi tuturor ne place sa avem un feedback bun de la colegii si prietenii nostri in ceea ce priveste lucrurile pe care le posedam, trebuie sa existe totusi o limita. Cumpara lucruri de care chiar ai nevoie, nu doar cu scopul de a ii impresiona pe altii cu achizitiile tale.

Daca iti "permiti" orice sa cumperi, acest lucru poate reprezenta un mod foarte rapid de a intra in datorii. Pentru ca, atunci cand iti "permiti" lucruri, te gandesti numai la cum poti utiliza toti banii de care dipsui pentru a face cumparaturi, de la automobile, telefoane sau vacante exotice.

Doar daca nu este de casa unde locuiesti, cumpara doar acele lucruri pe care le poti achita complet in mai putin de doi ani. In caz contrar, iti vei petrece toata viata cu plati lunare catre lucruri care sunt, in prezent, cel mai probabil, la o valoare mai mica decat datorezi pe ele.

4. Nu ai un buget personal de cheltuieli lunare

Banii sunt facuti pentru a fi cheltuiti, dar daca nu faci acest lucru dupa un plan bine pus la punct, atunci vei arunca cu banii in stanga si dreapta fara rost. De altfel, trei sferturi dintre romani nu-si planifica banii, astfel ca nu detin economii pentru situatii de urgenta, pensie sau cheltuieli cu educatia copiilor si nu au un plan pentru plata datoriilor la banci, arata un studiu recent.

Peste 70% dintre participantii la studiu spun ca nu detin economii pentru situatii de urgenta, nu au planuri sau economii pentru pensie, iar in cazul a 75% nu exista bani pusi deoparte pentru cheltuielile medicale ale familiei. Totodata, peste 80% dintre respondenti nu au prevazut solutii pentru acoperirea cheltuielilor cu educatia copiilor, iar mai mult de 90% nu au un buget pentru o achizitie de mare valoare, precum un avans pentru un imobil sau o masina.

Asadar, aseaza-te si reflecteaza cu privire la lucrurile care iti aduc cea mai mare bucurie atunci cand le cumperi si aloca pentru acestea o suma lunara fata de care sa nu ai resentimente. Cheltuie acesti bani pe unul sau doua lucruri si atat. Tine o evidenta clara a cheltuielilor tale. Fie ca realizezi acest lucru pe un blocnotes sau intr-un fisier Excel, te va ajuta sa-ti urmaresti activitatile tale financiare, pentru a avea o idee mai buna despre ceea ce ai cumparat si unde.

5. Munceste din greu

Spre deosebire de perceptia comuna potrivit careia oamenii bogati au parte doar de distractie si se bucura de viata, realitatea de multe ori arata contrariul. De multe ori, cei avuti lucreaza chiar mai mult decat o persoana obisnuita, cel putin in perioada de viata productiva. Asadar, incearca sa-ti sporesti veniturile si odata ce acestea au ajuns la un nivel ridicat, economiseste si mai mult.

Costul nivelului de trai reprezinta principala grija pentru o pondere de 47% dintre romani, in timp ce 18% sunt preocupati de o eventuala pierdere a locului de munca, iar 9% se arata ingrijorati de presiunea cheltuielilor medicale asupra bugetului familial, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare GfK, la solicitarea Provident.

6. Economiseste mai mult din cat castigi

Acelasi sondaj arata ca cea mai mica ingrijorare este data de lipsa veniturilor disponibile (8%), alaturi de cheltuielile cu educatia. Totusi, o pondere de 44% au spus ca sunt multumiti de nivelul actual de trai si, in plus, 70% s-au aratat increzatori ca situatia financiara personala se va imbunatatii, principalele motive fiind schimbarea circumstantelor familiale (33%), schimbarea locului de munca (16%) sau cresterea veniturilor salariale la actualul loc de munca (10%). De principiu, doar 1 din 5 romani se asteapta la o situatie financiara stabila comparativ cu 2014.

In ceea ce priveste atitudinea de economisire, sondajul mentionat evidentiaza ca doar 3 din 10 romani afirma ca economisesc cu regularitate, in timp ce 59% nu au economii, peste media europeana de 53%. Mai jos, se poate distinge repartitia din punct de vedere al ponderilor pe destinatii preferate pentru economisire, intre romani si restul europenilor.

7. Practica "Formula Milionarului"

De regula, modul comun de gandire este de a economisi dupa finalizarea cheltuielilor necesare. La persoanele bogate stilul este total opus, iar aceasta practica este numita "Formula Milionarului". La incasarea venitului, pune un anumit procent in contul economiilor, un alt procent, de asemenea, pentru investitii si obiectivele financiare. Cheltuie doar ceea ce a mai ramas.

"Nu economisi ceea ce a mai ramas dupa cheltuieli, ci cheltuie doar ceea ce a mai ramas dupa economii" - Warren Buffet.

Sursa foto: Shutterstock / Milionar

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri