La 40 de ani, Bogdan Popa este unul dintre cei mai tineri CFO din piata bancara romaneasca, primind un vot de incredere din partea conducerii Raiffeisen Bank in 2007, cand a preluat atributiile financiare ale bancii. Cititi mai jos cum a inceput cariera de bancher a oficialului Raiffeisen, ce pasiuni fac casa buna cu banking-ul, dar si cateva secrete de time management.

Cu o pasiune comuna pentru mancarea libaneza, am stabilit sa luam pranzul la Four Seasons, un restaurant libanez recunoscut in Bucuresti, iar pentru o ora si jumatate am discutat despre cariera, hobby-uri, time management si, bineinteles, despre feluritele mancaruri din fata.

Bogdan Popa lucreaza de aproape 14 ani in Raiffeisen Bank, fiind institutia in care a invatat banking, de la functiile pe care le-a ocupat in departamentul de Trezorerie si pana la prezenta in board-ul bancii.

Cariera de bancher, de la pasiunea pentru citit si atractia fata de matematica

Bogdan Popa povesteste ca atractia fata de matematica, dar si pasiunea pentru cartile de economie, sunt cei doi piloni care l-au ghidat probabil catre cariera de bancher.

"In gimnaziu si in liceu am avut o atractie fata de matematica. Am fost la Olimpiada Nationala de Matematica de 2 ori in gimnaziu si de 2 ori in liceu, iar pe finalul liceului ma gandeam ce sa fac. Desi imi placuse matematica, nu simteam ca pot sa merg mai departe in aceasta directie, fiind un domeniu foarte abstract. Asa am ajuns sa dau la Economie", isi aduce aminte Bogdan.

Odata cu absolvirea Facultatii de Stiinte Economice din Iasi si dupa o bursa de studii in Portugalia, in care a facut un internship de 3 luni la cea mai mare banca din tara, directia in cariera a devenit mult mai clara.

Mama a fost bibliotecara la Facultatea de Stiinte Economice, asa ca am citit multe carti si inainte sa ma duc la facultate si ulterior. In perioada aceea (imediat dupa Revolutie - n.r.) ajungeau multe carti din America, ceea ce m-a ajutat sa imi largesc mult modul in care am inteles economia.

Bogdan nu a vrut sa ramana in Portugalia dupa internship, in primul rand pentru ca trebuia oricum sa se intoarca in tara sa isi ia licenta, dar si din simplu fapt ca la momentul respectiv nu a vazut oportunitati de cariera in Portugalia. In schimb, a gasit repede oportunitati in Romania, intr-o perioada de expansiune a multinationalelor. In 1999, tanarul economist a aplicat si a fost selectat de Arthur Andersen, una dintre firmele de contabilitate si audit din Big 5.

"Arthur Andersen recruta in fiecare an si toata lumea incepea in acelasi timp, asa cum face si BIG 4 acum. Am vazut anuntul in ziar, am aplicat, am venit la Bucuresti si am dat doua interviuri. A fost un proces de selectie foarte serios, 11 angajati din 1.000 de CV-uri. Dupa interviuri au ramas 30 de oameni intr-un training de o saptamana, timp in care invatai si dadeai 3 teste", spune actualul CFO al Raiffeisen Bank.

In Arthur Andersen, Bogdan a facut audit si consultanta in special pe zona de banking, participand si la due-diligence-ul pentru privatizarea celei mai mari banci din Romania.

In 2002, Bogdan a facut trecerea in banking dupa ce Raiffeisen Bank a cumparat Banca Agricola si a urmat o perioada in care banca austriaca angaja multi oameni. In Raiffeisen, cariera sa a inceput in divizia de Trezorerie, in partea de management al activelor si pasivelor. Ulterior a ocupat functia de director pe balance sheet si portofolio management in Trezorerie, iar in 2007 a aparut un opening pentru functia de CFO, care la vremea respectiva nu avea si reprezentare in board-ul bancii.

Conducerea Raiffeisen i-a acordat atunci un vot de incredere si a trecut astfel de la coordonarea unei echipe de pana in 10 oameni la una de 50 de oameni, ca CFO, cu responsabilitati in tot ceea ce tine de contabilitatea bancii, raportari (catre BNR, catre Grup, dar si raportarile interne), dar si in ceea ce priveste profitabilitatea, management-ul costurilor si taxele platite de banca.

"In general, cand avem un opening, ne gandim cine ar fi cel mai potrivit pentru aceasta miscare, cine este si pregatit si pentru cine ar reprezenta o oportunitate de dezvoltare. Daca este mai mult de o persoana, putem sa facem un proces de selectie. Dar, in general, miscarile interne le-am facut unu la unu, ne-am gandit din timp la cine ar putea sa preia un job", explica Bogdan Popa.

Cum sa iti gestionezi timpul atunci cand ajungi intr-o functie de conducere

Printre cele mai mari provocari atunci cand preiei o functie importanta, in care coordonezi echipe mari, este sa iti gestionezi cat mai bine timpul. "Atunci cand am facut pasul asta, diversitatea de aspecte cu care ma intalneam era mult mai mare decat inainte si numarul de task-uri era coplesitor. Am trecut printr-un proces de invatare si daca ma uit cum faceam lucrurile in trecut acum nu as mai tine pasul cu tot ce se intampla".

Un obicei bun pe care l-am deprins in Arthur Andersen era ca in fiecare dimineata sa imi fac un "to do list": pe hartie, pe caiet, "to do list-uri" saptamanale, dar era o provocare permanenta. Acum fac "to do list-uri" pe telefon, pe diverse aplicatii. In plus, am ajuns sa fac "to do list-uri" comune, fiecare posteaza acolo si vedem ce avem de facut.

Bogdan mentioneaza ca in prezent foloseste un sistem in care isi pune ideile pe foaie, pe diverse faze, astfel incat cand are o idee o noteaza, iar apoi - cu o anumita frecventa - vizioneaza toate ideile si decide in ce le transforma. "Unele le transform in intalniri, altele in puncte de actiune, iar altele le las in continuare ca idei. Am un fel de entry room si de acolo le duc mai departe in diferite zone".

Toate schimbarile din cariera i-au adus elemente noi si, recunoaste oficialul Raiffeisen, "este foarte placut cand inveti si imi place starea cand iei ceva de la zero, cu mintea incepatorului, asa cum spun americanii".

De altfel, lui Bogdan ii place sa testeze "mintea incepatorului" si cand vine vorba de pasiuni. El si-a format o experienta vasta in ceea ce priveste hobby-urile, avand in vedere ca isi doreste o deconectare in weekend-uri. Totusi, in contextul conectivitatii tot mai crescute, Bogdan recunoaste ca este mai greu ca oricand sa iti gasesti timp personal si sa obtii "un echilibru intre cat stai cu mintea in zona de birou si cat aloci zonei personale".

Poti sa cazi in capcana de a te epuiza pentru ca foarte multe lucruri par foarte urgente si importante si ai nevoie de un discernamant, care vine cu varsta, ca sa iti dai seama ce e adevarat urgent, pentru ca de multe ori nu tragi doar de tine, ci tragi si toata echipa dupa tine.

Principalul hobby care il deconecteaza in prezent pe Bogdan este cycling-ul, dar a testat de-a lungul carierei multe hobby-uri si activitati: echitatia, pianul, fotografia, inotul, sailing-ul, golful. "De doi ani de cand am luat bicicleta fac cycling si nu mai am mult timp pentru celelalte", spune Bogdan, precizand ca ciclismul este diferit fata de alte sporturi, care poate iti cer mai multa indemanare. Tanarul CFO a participat deja la competitii de amatori si in tara si in strainatate, in Roma si Treviso, evenimente cu mii de ciclisti.

"E interesant ca la cycling observ pe drumurile pe care pedalez lucruri deosebite, pe care din masina nu le observ. Pe de alta parte, la golf sau la sailing este foarte putin efort, fiind vorba de mai multa indemanare", crede Bogdan, care in prezent se antreneaza intre 5 si 8 ore pe saptamana.

In plus, ciclismul l-a determinat sa isi schimbe si stilul de viata, devenind atent la cat de mult se odihneste, dar si la ce si cat mananca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri