Directia Nationala Anticoruptie arata joi, intr-un comunicat de presa, ca Bogdan Paltineanu, la data faptei manager la Institutul National de Geriatrie si Gerontologie “Ana Aslan”, in prezent manager al Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni", a fost retinut pentru 24 de ore, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, in forma continuata.

Bogdan Paltineanu va fi dus la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Mita a fost primita in 5 transe

Potrivit procurorilor, in perioada 12 mai - 21 august 2015, Bogdan Paltineanu, in exercitarea atributiilor de manager al Institutul de Geriatrie “Ana Aslan”, a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in cinci transe, sumele de 73.450 de euro si 18.600 de lei, pentru incheierea unor contracte de achizitii, derularea acestora si angajarea unitatii sanitare in operatiunile patrimoniale,.

Paltineanu a primit in locuinta sa si in autoturismul personal comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a contractelor respective, respective petnru emitere comenzilor si plata facturilor, sustin procurorii.

Managerul Spitalului “Bagdasar-Arseni” a fost dus in jurul orei 12.30 la Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce au fost facute perchezitii in biroul acestuia din unitatea sanitara, acesta fiind retinut dupa ce a fost audiat aproximativ patru ore.

Unele contracte ar fi fost incheiate cu firme ale lui Dorin Cocos

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca Bogdan Paltineanu este acuzat ca a luat mita intre 5 si 10 la suta din valoarea unor contracte pentru reactivi de laborator si truse de diagnostic. Sursele citate au precizat ca unele dintre contractele vizate in ancheta au fost incheiate cu firme ale lui Dorin Cocos.

Citeste si:

Potrivit surselor citate, procurorii DNA au facut perchezitii si la la sediul Institutului Clinic Fundeni - in biroul managerului Carmen Orban si in cel al Emiliei Grigore, la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu” - in birourile managerului Dan Nicolae Straja si al sefului de la Serviciul Anatomie Patologica, Madalina Gabriela Radu si la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia” - in biroul sefului de laborator Elena Postolache si in birourile Serviciului Achizitii.

Aceste persoane urmeaza sa fie duse la audieri la DNA, pe masura ce perchezitiile vor fi incheiate, au precizat sursele citate. Anchetatorii ridica de la cele patru unitati sanitare documente legate de achizitii publice pentru aparatura medicala din perioada 2008-2016, au precizat sursele citate.

DNA a anuntat, joi, ca procurorii fac 13 perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, din care patru la institutii publice, iar restul la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane. Cercetarile in aceasta cauza vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2008 – 2016.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca ancheta vizeaza contracte de achizitii publice pentru aparatura medicala din Institutul Fundeni, Institutul de Oncologie, Spitalul "Bagdasar-Arseni” si Spitalul "Alexandru Obregia".
Prejudiciul estimat de anchetatori in acest caz este, pana in prezent, de aproximativ 2,6 milioane de euro, potrivit surselor judiciare.

Sursa foto: fam_photo / shutterstock agerpresfoto